Ελλάς – Κύπρος – Ισραήλ με ουσία… EastMed, Τουρκία και Ιερουσαλήμ

9 Δεκεμβρίου, 2021


Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ για να συναντηθεί με τη νέα κυβέρνηση επιβεβαίωσε τις τάσεις ενίσχυσης των πολιτικών – στρατηγικών σχέσεων των δύο πλευρών. Η παρουσία…Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ για να συναντηθεί με τη νέα κυβέρνηση επιβεβαίωσε τις τάσεις ενίσχυσης των πολιτικών – στρατηγικών σχέσεων των δύο πλευρών. Η παρουσία της Κύπρου στο σχήμα τριμερούς συνεργασίας αποτελεί μία προσπάθεια επιμέρους αποτροπής της τουρκικής στρατηγικής στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο κι κάθε μέρος διατηρεί τις δικές του στοχεύσεις. Η υποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Αναστασιάδη από τη νέα πολιτική ηγεσία του Ισραήλ αποτελεί το βασικό στοιχείο της τριμερούς συνόδου στα εδάφη της Ιερουσαλήμ. Ας μην ξεχνάμε πως η σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ ξεκίνησε επί προεδρίας Νετανιάχου, αν και επεκτάθηκε στο πολιτικό φάσμα των δύο χωρών.

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΗΓΗ: LIBERAL

 

Η οξεία σύγκρουση στο εσωτερικό του Ισραήλ με την εκτόπιση του Νετανιάχου και την αντικατάσταση από έναν πολυκομματικό σχηματισμό φαίνεται πως δεν επηρέασε την εξέλιξη των ελληνοισραηλινών σχέσεων. Άλλωστε το Ισραήλ διατείνεται πως όλες οι κυβερνήσεις τόσο της Ελλάδας όσο και του Ισραήλ αντιμετωπίζουν τις μεταξύ τους σχέσεις πέρα από τις διαιρέσεις των πολιτικών κομμάτων. Η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ, όπως φαίνεται από τον πρωθυπουργό Μπένετ έχει θέσει ως στόχο τη βελτίωση των σχέσεων με τη Δύση και ιδιαίτερα τον συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι θετικές αναφορές στις «Συμφωνίες του Αβραάμ» για την περιοχή, δηλαδή τις συμφωνίες ειρήνης με περιφερειακά αραβικά κράτη καθώς η ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σίγουρα θα ευχαρίστησε το Ισραήλ.

Η επέκταση των δεσμών σε άλλους τομείς διατηρεί τη σημασία του. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε το θετικό παράδειγμα του Ισραήλ στην ανάγκη του διαρκούς εμβολιασμού εν μέσω της έξαρσης της πανδημίας. Τόσο ο Μητσοτάκης, όσο κι ο Αναστασιάδης και ο Μπένετ αναφέρθηκαν στο ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή. Βέβαια, αν και στους στόχους υπάρχει σύγκλιση σε κομβικούς τομείς, όπως για παράδειγμα την αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών, η συμφωνία στον τομέα του φυσικού αερίου περισσότερο επίκαιρη. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.