Το σχέδιο Ερντογάν για κινεζικού τύπου οικονομία στην Τουρκία… Σωτηρία;

9 Δεκεμβρίου, 2021


Η επιμονή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο χαμηλό κόστος του δανεισμού στοχεύει στον μετασχηματισμό της οικονομίας σε μηχανή που θα παράγει θέσεις εργασίας και θα του διασφαλίσει τη νίκη στις εκ…Η επιμονή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο χαμηλό κόστος του δανεισμού στοχεύει στον μετασχηματισμό της οικονομίας σε μηχανή που θα παράγει θέσεις εργασίας και θα του διασφαλίσει τη νίκη στις εκλογές του 2023. Οι καθημερινοί άνθρωποι είναι, όμως, αυτοί που πληρώνουν το τίμημα. Όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος, η Τουρκία δεν θα προσπαθεί πλέον να προσελκύσει ξένες επενδύσεις προσφέροντας υψηλές αποδόσεις και ισχυρό νόμισμα, αλλά θα εγκαταλείψει τη φιλική προς την αγορά πολιτική που στο παρελθόν τη βοήθησε να εξελιχθεί σε μια ισχυρή αναδυόμενη οικονομία.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ VIA BLOOMBERG

 

Ο Ερντογάν στοιχηματίζει ότι η φθηνή πίστωση και το ασθενές νόμισμα θα δώσουν ώθηση στη μεταποίηση και στις εξαγωγές, θα μειώσουν το κόστος των εργατικών χεριών και θα οδηγήσουν σε αύξηση των προσλήψεων, μειώνοντας έτσι τον έλεγχο που ασκεί η αγορά στην τουρκική οικονομία. Πρόκειται για δοκιμασμένη συνταγή, καθώς έχει μετασχηματίσει αρκετές ασιατικές οικονομίες. Ο χρόνος, όμως, δεν είναι με το μέρος του Ερντογάν. Δεν έχει παρά μόνον 18 μήνες για να επιτύχει αυτήν την αλλαγή, που σε άλλες χώρες χρειάστηκε δεκαετίες για να ολοκληρωθεί και να αποφέρει καρπούς. Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι. Μέχρι στιγμής, τα χαμηλά επιτόκια έχουν οδηγήσει τον πληθωρισμό στο 20% και οι Τούρκοι αγωνίζονται να επιβιώσουν.

Το χειρότερο πλήγμα έχουν, άλλωστε, δεχθεί οι εργατικές τάξεις, που παραδοσιακά αποτελούν τους ψηφοφόρους του Ερντογάν, αλλά και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, που έπρεπε να ωφεληθούν από το υποτιμημένο νόμισμα αλλά δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στη γενικότερη αστάθεια. Ιδού οι προτεραιότητες του Ερντογάν και τα εμπόδια που θα αντιμετωπίσει:

1. Το έλλειμμα. Μία από τις παθογένειες της Τουρκίας στη διάρκεια της εποχής Ερντογάν ήταν και είναι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Η στροφή στην υποτιμημένη τουρκική λίρα θα διευκολύνει τη μείωση του ελλείμματος, καθώς τα τουρκικά προϊόντα θα είναι φθηνότερα στο εξωτερικό, οι εξαγωγές θα αποφέρουν δολάρια και ευρώ και θα προσελκύσουν άμεσες ξένες επενδύσεις. Σε κάποιο βάθος χρόνου θα σταθεροποιηθεί η λίρα και θα μειωθεί η εξάρτηση από το ξένο κεφάλαιο. Το πρόβλημα είναι ότι οι ξένοι επενδυτές έχουν εγκαταλείψει τα ομόλογα και το νόμισμα της Τουρκίας, καθώς υποχωρούν οι αποδόσεις, το κόστος των εισαγωγών αυξάνεται επιθετικά και τροφοδοτεί τον πληθωρισμό Οι τουρκικές μετοχές, πάντως, παραμένουν φθηνές για τους ξένους και προσελκύουν ξένους επενδυτές. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.