Κίνδυνος από τις αποσύρσεις οπλικών συστημάτων από τα νησιά!

25 Νοεμβρίου, 2022


Έχει ολοκληρωθεί η απόσυρση ρωσικών οπλικών συστημάτων από νησιά του Αιγαίου; Απ΄ ότι φαίνεται όχι. Το θέμα των αμερικανικών απαιτήσεων για να πετάξουμε στα σκουπίδια ότι ρωσικό όπλο υπάρχει στο οπλοστάσιο μας είναι γνωστό εδώ και πολλούς μήνες. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έκανε κάτι για να το αντιμετωπίσει αλλά φαίνεται ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν την υλοποίηση.Θα φθάσει στο σημείο να αποσύρει ακόμη…


Έχει ολοκληρωθεί η απόσυρση ρωσικών οπλικών συστημάτων από νησιά του Αιγαίου; Απ΄ ότι φαίνεται όχι. Το θέμα των αμερικανικών απαιτήσεων για να πετάξουμε στα σκουπίδια ότι ρωσικό όπλο υπάρχει στο οπλοστάσιο μας είναι γνωστό εδώ και πολλούς μήνες. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έκανε κάτι για να το αντιμετωπίσει αλλά φαίνεται ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν την υλοποίηση.

Θα φθάσει στο σημείο να αποσύρει ακόμη τους S-300 και τα TOR M1; Απόστρατοι στρατηγοί που μίλησαν στο militaire.gr εξήγησαν γιατί αυτή η περίοδος είναι η χειρότερη για να γίνονται τέτοιες κινήσεις.

Και το κόστος της «αντικατάστασης» ποιος θα το αναλάβει;

 

Δήλωση των τομεαρχών Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» επιβεβαιώνεται πρόταση των ΗΠΑ για «αντικατάσταση» όπλων ρωσικής κατασκευής, κατά κύριο λόγο των πυραυλικών συστημάτων S-300 και TOR-M1, στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Κατά το δημοσίευμα η Αθήνα εμφανίζεται θετική στην προοπτική αυτή, σε αντίθεση με τις ρητές τοποθετήσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης όπως στις 14/1/2022:

«Κανένα σύστημα από αυτά που είναι επιχειρησιακά ενεργά και απαραίτητα, πλην όμως είναι ρωσικής κατασκευής, δεν είναι προς διάθεση στους Ουκρανούς. Κάτι αντιαεροπορικά μεσαίου ή μικρού βεληνεκούς, που είναι επιχειρησιακά ενεργά στα νησιά μας, έχουμε πει ευθαρσώς ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να τα δώσουμε πουθενά, εάν δεν έχει συμφωνηθεί προηγουμένως και δεν έχει υλοποιηθεί η αντικατάστασή τους. Και επειδή δεν πρόκειται να υλοποιηθεί ή να συμφωνηθεί αντικατάστασή τους χωρίς να υπάρξει ούτε μιας ημέρας κενό -αυτό το ξέρουμε, διότι είμαστε ρεαλιστές σε αυτό-, δεν πρόκειται να δοθούν, εφόσον είναι επιχειρησιακά ενεργά. Και επομένως, δεν θα αποδυναμωθεί με κανέναν τρόπο η αμυντική διάταξη της χώρας ούτε στα νησιά ούτε καμία σπιθαμή του εδάφους της».

Στην περίπτωση των BMP1 παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, τα Ρωσικής κατασκευής ΤΟΜΑ στα νησιά δεν αντικαταστάθηκαν με εφάμιλλα ή καλύτερα στα νησιά. Τα Marder προωθήθηκαν στη Β. Ελλάδα. Συνεπώς το κυβερνητικό αφήγημα που συνόδευσε τη γνωστοποίηση της ανταλλαγής από το Γερμανό καγκελάριο, ότι δηλ. τα Marder ήταν νεότερα και καλύτερα, αποδείχτηκε απολύτως παραπλανητικό εφόσον τα BMP1 δεν επρόκειτο τελικά να αντικατασταθούν εκεί όπου επιχειρούσαν. Όπως παραπλανητικές αποδείχτηκαν και οι διαβεβαιώσεις περί «χρονισμού» από το ΥΠΕΘΑ, ότι δηλ. πρώτα θα παραλαμβάναμε και θα καθίσταντο επιχειρησιακά τα Marder και μετά θα παραχωρούνταν τα BMP1.

Το νέο αφήγημα που συνοδεύει τη νέα συζητούμενη «αντικατάσταση» είναι ότι εξαιτίας της σύγκρουσης στην Ουκρανία τα S-300 και TOR-M1 δεν θα μπορούν να συντηρηθούν. Ουδέν ψευδέστερον. Δυνατότητες συντήρησης και προμήθειας ανταλλακτικών στη διεθνή αγορά υπάρχουν και χωρίς την προσφυγή στη Ρωσία. Όσο ο χρόνος ζωής των συστημάτων αυτών δεν έχει λήξει, η αντικατάστασή τους δεν αποτελεί επουδενί προτεραιότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δεύτερον, δεδομένης της διεθνούς έλλειψης η αντικατάστασή τους με εφάμιλλα ή καλύτερα συστήματα δεν προβλέπεται στο ορατό μέλλον. Κατά συνέπεια η όποια παραχώρηση όπως με τα BMP1 αφήνει επικίνδυνα κενά στην αεράμυνα, που με δεδομένη και την παρούσα συμπεριφορά της Τουρκίας καθίσταται εγκληματική επιλογή.

Τρίτον, η μέχρι σήμερα δέσμευση για οικονομική βοήθεια 125 εκ. δολαρίων από τις ΗΠΑ για αλλαγή όλων των ρωσικών συστημάτων στην Ελλάδα δεν καλύπτει ούτε κλάσμα της απαιτούμενης δαπάνης αντικατάστασης. Ετοιμάζονται Μαξίμου και ΥΠΕΘΑ για νέα αχρείαστη αγορά με δική μας δαπάνη μόνο και μόνο για να παρουσιάζεται ο κ. Μητσοτάκης ως «προβλέψιμος σύμμαχος»;

Αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το ΥΠΕΘΑ επιβεβαιώσει στην πράξη το δημοσίευμα της «Καθημερινής», εκτός από μια ακόμη ανακολουθία στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και κοροϊδία της Βουλής και του ελληνικού λαού, θα συνιστά πλήγμα για τα συμφέροντα της χώρας. Επιτέλους, γνώμονας της κυβέρνησης είναι οι ανάγκες της χώρας ή τα συμφέροντα και επιδιώξεις άλλων χωρών όπως στην περίπτωση της απομάκρυνσης των BMP1;

Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν θα επιτρέψει μια τέτοια εγκληματική επιλογή.​

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.