“Θαυματουργό” QRIP, μεγέθους μπάλας… για F-35, F-22, F-16 κι όχι μόνο!

24 Νοεμβρίου, 2022


Μοίρα δοκιμών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ελπίζει ότι μια συσκευή μεγέθους μπάλας ποδοσφαίρου θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τρόπο συλλογής δεδομένων κατά την πτήση. Η συσκευή ονομάζεται Quick Reaction Instrumentation Package (QRIP).Η 59η Μοίρα Δοκιμών Διοίκησης Αεροπορικής Μάχης στην αεροπορική βάση Nellis στη Νεβάδα άρχισε να εξοπλίζει μαχητικά μάχης F-35 Lightning II πέμπτης γενιάς μ…


...ε τέτοιες συσκευές. Το QRIP τοποθετείται στην αποθήκη όπλων του αεροσκάφους.Σε μια συνέντευξη στο Defense News ο Διοικητής της Μοίρας Αντισμήναρχος Nathan Malafa είπε ότι η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θέλει να χρησιμοποιήσει το QRIP σε άλλα αεροσκάφη. Είναι πιθανό ότι στο μέλλον η συσκευή...

Μοίρα δοκιμών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ελπίζει ότι μια συσκευή μεγέθους μπάλας ποδοσφαίρου θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τρόπο συλλογής δεδομένων κατά την πτήση. Η συσκευή ονομάζεται Quick Reaction Instrumentation Package (QRIP).

Η 59η Μοίρα Δοκιμών Διοίκησης Αεροπορικής Μάχης στην αεροπορική βάση Nellis στη Νεβάδα άρχισε να εξοπλίζει μαχητικά μάχης F-35 Lightning II πέμπτης γενιάς με τέτοιες συσκευές. Το QRIP τοποθετείται στην αποθήκη όπλων του αεροσκάφους.

Σε μια συνέντευξη στο Defense News ο Διοικητής της Μοίρας Αντισμήναρχος Nathan Malafa είπε ότι η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θέλει να χρησιμοποιήσει το QRIP σε άλλα αεροσκάφη. Είναι πιθανό ότι στο μέλλον η συσκευή θα εγκατασταθεί σε κάθε F-35. Η υπηρεσία συλλέγει συνεχώς πληροφορίες πτήσης από τα αεροσκάφη της. Τα δεδομένα που λαμβάνονται αποστέλλονται στους κατασκευαστές ώστε οι εταιρείες να μπορούν να βελτιώσουν το λογισμικό για τα μαχητικά.

Προηγουμένως, όργανα που ζύγιζαν πάνω από 1.100 κιλά χρησιμοποιούνταν για την καταγραφή των δεδομένων, τα οποία καταλάμβαναν τεράστιο χώρο και κόστιζαν 25 εκατομμύρια δολάρια. Η πρόοδος δεν σταματά. Η πρόοδος της τεχνολογίας κατέστησε δυνατή τη δημιουργία ενός πιο συμπαγούς συστήματος με παρόμοια λειτουργικότητα.

Το QRIP είναι μια συσκευή στο μέγεθος ενός ποδοσφαίρου και ζυγίζει λιγότερο από 4 κιλά και μπορεί να καταγράψει σχεδόν 1 TB δεδομένων κατά τη διάρκεια της πτήσης. Το κόστος ανά συσκευή είναι 230.000 δολάρια, που σημαίνει ότι κοστίζει 100 φορές λιγότερο από το παλιό σύστημα, το οποίο ζυγίζει περισσότερο από 1 τόνο.

Το QRIP συγχρονίζεται με τους υπολογιστές και συλλέγει πληροφορίες σχετικά με το ύψος, την ισχύ, την απόδοση και τις δυσλειτουργίες που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της πτήσης. Το QRIP είναι πλέον εγκατεστημένο σε πολλά μαχητικά F-35A Lightning II της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Η χρήση του QRIP σε πραγματικές αποστολές θα επιτρέψει στα αεροσκάφη να συλλέγουν περισσότερα δεδομένα πτήσης που δεν μπορούν να ληφθούν σε περιβάλλον δοκιμής.

Ο στρατός των ΗΠΑ έχει χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής QRIP μόνο στο F-35, αλλά σκοπεύει να αρχίσει να τοποθετεί την συσκευή και στα F-22 Raptor το 2023. Το σύστημα θα είναι διαφορετικό από αυτό που χρησιμοποιείται στο Lightning II, και είναι ήδη υπό ανάπτυξη.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ εξετάζει τη δημιουργία QRIP για τα μαχητικά τέταρτης γενιάς F-16 Fighting Falcon και τα επιθετικά αεροσκάφη A-10 Thunderbolt II. Επιπλέον, οι ειδικοί μελετούν τη δυνατότητα εγκατάστασης της συσκευής στα πυρηνικά βομβαρδιστικά MQ-9 Reaper, B-52 Stratofortress και B-21 Raider.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.