Ελλάδα: Πότε θα ακολουθήσει επιτέλους τα χνάρια της Κύπρου στα ενεργειακά;

18 Νοεμβρίου, 2019


Την τελευταία εβδομάδα η μικρή Κύπρος έδωσε ένα υπέροχο μάθημα στην Τουρκία. Πρώτον η ΕΕ πήρε αυστηρά μέτρα εναντίον των προσπαθειών που κάνει η Τουρκία για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Συγκεκριμένα,…Την τελευταία εβδομάδα η μικρή Κύπρος έδωσε ένα υπέροχο μάθημα στην Τουρκία. Πρώτον η ΕΕ πήρε αυστηρά μέτρα εναντίον των προσπαθειών που κάνει η Τουρκία για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Συγκεκριμένα, όσοι ξένοι, ιδιαίτερα Ευρωπαίοι πολίτες και ευρωπαϊκές εταιρείες, βοηθούν στην καταπάτηση των δικαιωμάτων που έχουν οι Κύπριοι στην δική τους ΑΟΖ θα υποστούν κυρώσεις. Δηλαδή οι Ευρωπαίοι πήραν το μήνυμα ότι ο ενεργειακός πλούτος της Κύπρου είναι και δικός τους πλούτος και θα πρέπει να τον υπερασπιστούν.

Του καθηγητή ΑΝΤΩΝΗ ΦΩΣΚΟΛΟΥ
ΠΗΓΗ: SLpress

Οι Τούρκοι χωρίς ξένη τεχνογνωσία δεν μπορούν να κάνουν γεωτρήσεις. Το δεύτερο επίτευγμα ήταν η ανακοίνωση της κοινοπραξίας TOTAL-ENI να κάνουν τουλάχιστον 5 γεωτρήσεις μέσα στο 2020 στα θαλάσσια οικόπεδα 2,3, 8 και 9 και μία επιβεβαιωτική στο θαλάσσιο οικόπεδο 6.

Να θυμίσω ότι οι Τούρκοι εμπόδισαν την ΕΝΙ να κάνει γεωτρήσεις στα οικόπεδα 8 και 9. Ο υπουργός κύριος Λακκοτρύπης είναι αισιόδοξος ότι με τις νέες γεωτρήσεις θα ανακαλυφθούν νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Το 2021 θα γίνουν επίσης 1-2 επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ από την κοινοπραξία Εxxon-Mobil και Qatar για να επιβεβαιωθούν τα αποθέματα βιογενούς φυσικού αερίου στον Γλαύκο, που τελευταίως τα αναβιβάζουν σε πάνω από 8 τρις κυβικά πόδια.

Εδώ θέλω να σημειώσω ότι στο ίδιο οικόπεδο υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι 2 στόχοι, ο Κρόνος και Ιεζεκιήλ, που δεν έχουν ερευνηθεί. Τα αποθέματα βιογενούς φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου εκτιμώνται από την γεωφυσική εταιρεία SPECTRUM στα 100 τρις κυβικά πόδια, περίπου 3 τρισ. Μ3, ενώ το πυρολιτικό φυσικό αέριο εκτιμάται, κατά την PGS, σε 1 τρισ. Μ3. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.