«Προβλήματα από τον καθορισμό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στις Στρατιωτικές Σχολές.»

14 Οκτωβρίου, 2021


Κατατέθηκε στην Βουλή, χτες, Ερώτηση προς τον Υπουργό Άμυνας, σχετικά με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις Στρατιωτικές Σχολές από τον καθορισμό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.Συγκεκριμένα, ερω…Κατατέθηκε στην Βουλή, χτες, Ερώτηση προς τον Υπουργό Άμυνας, σχετικά με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις Στρατιωτικές Σχολές από τον καθορισμό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Συγκεκριμένα, ερωτάται ο Υπουργός, εάν προτίθεται, να προτείνει, τη μείωση της Ε.Β.Ε. για εκείνες τις Στρατιωτικές Σχολές, όπου παρατηρήθηκε το φαινόμενο, να μη συμπληρώνεται ο αριθμός των θέσεων που είχαν προκηρυχθεί, λόγω της υψηλής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και ιδιαίτερα στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, όπου μένουν κενές 116 θέσεις, αριθμός ο οποίος θα αυξηθεί…

…με την συνήθη αποχώρηση αριθμού σπουδαστών για διαφόρους λόγους, κενά τα οποία δεν θα μπορούν να πληρωθούν λόγω μη ύπαρξης επιλαχόντων.

Επισημαίνεται από τον Βουλευτή Νικόλαο Μανωλάκο , ότι η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, το μόνο αρμόδιο, σύμφωνα με τον νόμο, όργανο, για να ορίσει την Ε.Β.Ε., είχε προτείνει συντελεστή 1, αντί του 1,2 που τελικώς υιοθετήθηκε, συντελεστής, ο οποίος επίσης δημιουργεί προβλήματα στην προνομιακή μεταχείριση των υποψηφίων ειδικών κατηγοριών, τριτέκνων, πολυτέκνων και τέκνων πεσόντων εν υπηρεσία

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

 

Κύριε Υπουργέ,
Στα πρόσφατα αποτελέσματα εισαγωγής νέων σπουδαστών στις Στρατιωτικές Σχολές, παρατηρήθηκε το φαινόμενο να μη συμπληρώνεται ο αριθμός των θέσεων που είχαν προκηρυχθεί, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, με αποτέλεσμα οι θέσεις αυτές να μείνουν κενές.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, όπου μένουν κενές 116 θέσεις, στον αριθμό των οποίων θα προστεθούν και τα κενά, τα οποία μετά βεβαιότητος θα δημιουργηθούν, με την αποχώρηση αριθμού σπουδαστών για διαφόρους λόγους, κενά τα οποία δεν θα μπορούν να πληρωθούν λόγω μη ύπαρξης επιλαχόντων.

Το ίδιο πρόβλημα θα έχουν και άλλες από τις υπόλοιπες στρατιωτικές σχολές, όπου οριακά καλύπτονται οι θέσεις. Διαπιστώνεται στην πράξη ότι το ύψος των συντελεστών Ε.Β.Ε., σε σχέση με την ζήτηση των συγκεκριμένων σχολών, αλλά και τις επιδόσεις των υποψηφίων δεν λειτουργεί προς την κατεύθυνση πλήρωσης των προκηρυσσομένων θέσεων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η μαχητική ισχύς των Ε.Δ., καθόσον για όσο χρονικό διάστημα υφίσταται το συγκεκριμένο ύψος της Ε.Β.Ε., θα συνεχίσει το πρόβλημα της μη πλήρωσης των θέσεων.

Επισημαίνεται ότι, ο συντελεστής Ε.Β.Ε. 1,2 για τις παραγωγικές σχολές Αξιωματικών των Ε.Δ., δημιουργεί πρόβλημα στην Σ.Σ.Ε., καθόσον έρχεται τρίτη στην σειρά προτιμήσεων των υποψηφίων, αλλά και παίρνει σχεδόν πενταπλάσιο αριθμό σπουδαστών από την Σ.Ι. και Σ.Ν.Δ., ενώ αφήνει λόγω της Ε.Β.Ε, εκτός σχολής, υποψηφίους με 13.000 έως 14.500 μόρια.

Η διατήρηση του υψηλού συντελεστή στην Σ.Σ.Ε. αλλά και σε όσες στρατιωτικές σχολές, έχουν το ίδιο θέμα , δημιουργεί επίσης προβλήματα, αφού η εισαγωγή στις σχολές, είναι την ίδια ώρα και πράξη πρόσληψης προσωπικού στο δημόσιο, με συνέπεια να επηρεάζεται η ομαλή λειτουργία του αμυντικού σχεδιασμού και προγραμματισμού του ΥΠΕΘΑ

Πέραν τούτου, ο υψηλός συντελεστής Ε.Β.Ε. , ακυρώνει στην πράξη τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νομοθέτη για τις ειδικές κατηγορίες, τριτέκνων, πολυτέκνων και τέκνων πεσόντων εν υπηρεσία.

Στη συνέχεια της πρόσφατης παράτασης της προθεσμίας για την υποβολή των Ε.Β.Ε., στο Υπουργείο Παιδείας μέχρι 1/11/2021:

Ερωτάται ο Υπουργός, εάν προτίθεται, να προτείνει, τη μείωση των Ε.Β.Ε. για τις Στρατιωτικές Σχολές που έχουν πρόβλημα, προκειμένου
α. Να αντιμετωπιστεί η δυσάρεστη κατάσταση της μη πλήρωσης των θέσεων που προκηρύσσονται και ειδικότερα να ορίσει συντελεστή Ε.Β.Ε. 1, στην Σ.Σ.Ε., ύψος το οποίο είχε προταθεί από την διοίκηση της Σ.Σ.Ε., το μόνο αρμόδιο όργανο, για να ορίσει την Ε.Β.Ε., σύμφωνα με τον νόμο.
β. Να μην αποκλείονται οι ειδικές κατηγορίες υποψηφίων

Ο Ερωτών Βουλευτής

Νικόλαος Μανωλάκος
Βουλευτής Α Πειραιά και Νήσων

«Αντιστράτηγος ε.α Επίτιμος Διοικητής της ΑΣΔΕΝ»

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.