Συμφωνία MDCA: Τι απαιτεί μετ’ επιτάσεως η Ελλάδα από τους Αμερικανούς;

13 Οκτωβρίου, 2021


Να συμπεριληφθεί ουσιαστική αναφορά στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν επιζητεί η Αθήνα στις συζητήσεις που πραγματοποιούνται ακόμα και…Να συμπεριληφθεί ουσιαστική αναφορά στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν επιζητεί η Αθήνα στις συζητήσεις που πραγματοποιούνται ακόμα και σήμερα, 24 ώρες πριν από την υπογραφή του ανανεωμένου πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας – ΗΠΑ, διά χειρός Νίκου Δένδια από την ελληνική πλευρά. Από την Αθήνα έχει αποδοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιστολή του κ. Μπλίνκεν, είτε ως παράρτημα της MDCA είτε ως διακριτό κείμενο που θα συνοδεύει τα γενικότερα συμπεράσματα από τον τρίτο στρατηγικό διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ.

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η επιστολή Μπλίνκεν θα θέτει ένα ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο ελληνοαμερικανικής συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα. Πιθανή αναφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα θα περιλαμβάνει σαφή παραπομπή στην ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και στην εφαρμογή όλων όσων προκύπτουν από αυτήν. Από την Αθήνα αναμένεται αναφορά στην ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου όχι κατ’ αποκοπή για την Ελλάδα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Συνολικά, υφίσταται αισιοδοξία ότι η επιστολή του κ. Μπλίνκεν θα είναι πιο προωθημένη από τις δύο προηγούμενες, του Μάικ Πομπέο τον Ιανουάριο του 2020, που ήταν απότοκο του απόγειου των αμερικανικών πιέσεων προς την Άγκυρα, αλλά και του Χένρι Κίσινγκερ (Απρίλιος 1976), η οποία ήταν απολύτως συνδεδεμένη με τις επιπτώσεις και τις διπλωματικές παρενέργειες της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Η Αθήνα επιδιώκει στην επιστολή Μπλίνκεν να συμπεριληφθεί ουσιαστική αναφορά στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

 

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.