Κάνουν πίσω οι Ιταλοί της ΕΝΙ απο το Οικόπεδο 7… Λόγω Τουρκικών Πολεμικών

11 Οκτωβρίου, 2019


Έως και πολύ αρνητικό είναι το μήνυμα που εξέπεμψε ο επικεφαλής του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτσι σε σχέση με τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.Ο Ντεσκάλτσι ανέφερε ότι η εταιρε…Έως και πολύ αρνητικό είναι το μήνυμα που εξέπεμψε ο επικεφαλής του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτσι σε σχέση με τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Ντεσκάλτσι ανέφερε ότι η εταιρεία του δεν θα προχωρούσε σε γεώτρηση στην Κύπρο σε περίπτωση που οποιαδήποτε πλευρά στείλει πολεμικά πλοία.

«Σίγουρα δεν θέλω να ξεκινήσω πολέμους για τις γεωτρήσεις», ανέφερε σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο εκδήλωσης της ΕΝΙ στη Ρώμη, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν ανησυχεί.

Από τη μια η δήλωση αυτή είναι λογική, γιατί πρώτιστο μέλημα της κάθε εταιρείας είναι η ασφάλεια του προσωπικού της, από την άλλη όμως εκπέμπει ανησυχητικά μηνύματα για τη Λευκωσία.

Προφανώς η αρνητική εμπειρία της ιταλικής εταιρείας τον Φεβρουάριο του 2018, όταν τουρκικό πολεμικό πλοίο εμπόδισε το γεωτρύπανο Saipem 12000 από το να πραγματοποιήσει γεώτρηση στον στόχο Σουπιά του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση τους τελευταίους μήνες της έντασης από την Τουρκία, προβληματίζει σοβαρά πλέον και τις εταιρείες.

Η δήλωση του Ιταλού CEO είναι προβληματική διότι στέλνει το μήνυμα στην Τουρκία ότι με το να στείλει τα πολεμικά της πλοία, μπορεί να διακόψει ανά πάσα στιγμή το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Λευκωσία επί του παρόντος δεν έχει τοποθετηθεί επί των δηλώσεων Ντεσκάλτσι, ωστόσο εκφράζει αισιοδοξία ότι με το να βάλει την γαλλική Total σε όλα τα ερευνητικά τεμάχια όπου ήταν μόνοι οι Ιταλοί, «θωρακίζει» καλύτερα την κυπριακή ΑΟΖ.

Θα πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη ότι το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz βρίσκεται αυτές τις ημέρες εντός του αδειδοτημένου τεμαχίου της ΑΟΖ στις εταιρείες Total-ENI και μάλιστα με τη συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Με πληροφορίες απο το  Alfanews.live

 

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.