Ερντογάν: ¨Για την ένταση φταίει η Ελλάδα και η Κύπρος¨

23 Σεπτεμβρίου, 2020


Ο πρόεδρος του Ερντογάν με βίντεο μήνυμα απευθύνθηκε στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. ….. Ο Πρόεδρος Ερντογάν ανέφερε πως τα βήματα που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο με σκοπό τον αποκλεισμό της …Ο πρόεδρος του Ερντογάν με βίντεο μήνυμα απευθύνθηκε στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

…..

Ο Πρόεδρος Ερντογάν ανέφερε πως τα βήματα που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο με σκοπό τον αποκλεισμό της Τουρκίας είναι μάταια και δεν έχουν καμία απολύτως πιθανότητα επιτυχίας. Ανέφερε επίσης πως η Τουρκία σήμερα είναι μεταξύ των χωρών που φιλοξενούν τους περισσότερους πρόσφυγες, πως με τις θυσίες που έχει κάνει έχει σώσει την τιμή της ανθρωπότητας και απέναντι σε αυτό μερικές χώρες μεταξύ των οποίων και κάποιες ευρωπαϊκές, παραβιάζουν τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων. .

…..

“Στη Λιβύη πέρσι οι πραξικοπηματίες άρχισαν επίθεση για να ανατρέψουν την νόμιμη κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας, φέρνοντας σε αυτή τη χώρα, μόνο πόνο και καταστροφή. Η διεθνής κοινότητα δεν μπόρεσε να ζητήσει απολογία για τις σφαγές που έγιναν, για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα για τους ομαδικούς τάφους που βρέθηκαν στην πόλη Ταρχούνα, ούτε από τους πραξικοπηματίες ούτε από τους υποστηρικτές τους. Η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα η οποία απάντησε με απτό τρόπο στην έκκληση της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης για βοήθεια.

……

Στην Ιερουσαλήμ που φιλοξενούνται ιεροί τόποι τριών μεγάλων θρησκειών το θράσος των βρώμικων χεριών που απλώνονται εκεί, σταδιακά αυξάνεται. Ο παλαιστινιακός λαός παρά τις πολιτικές βίας, καταπίεσης και εκφοβισμού του Ισραήλ, επί μακρόν διάστημα παλεύει. ……”

Ο Ερντογάν ανέφερε πως η Αρμενία που τον Ιούλιο επιτέθηκε στα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στο νότιο Καύκασο.

…….

Αναφερόμενος ο Ερντογάν στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου δήλωσε πως “Πίσω από την ένταση που υπάρχει εδώ και κάποιο διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο, βρίσκεται η λογική κάποιων χωρών που κινούνται με τη σκέψη πώς “αυτός που κερδίζει τα παίρνει όλα”. Τα μάταια βήματα που αποσκοπούν στον αποκλεισμό της χώρας μας δεν έχουν καμία πιθανότητα επιτυχίας”. Ο Ερντογάν είπε πως η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχει βλέψεις στα δικαιώματα και νόμιμα συμφέροντα κανενός άλλου και συνέχισε λέγοντας : “Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε και να αγνοήσουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων. Η αιτία των σημερινών προβλημάτων της περιοχής είναι τα μαξιμαλιστικά αιτήματα και τα μονόπλευρα βήματα που από το 2003 κάνουν η Ελλάδα και ο Ελληνοκυπριακός τομέας. Η Τουρκία είναι μία χώρα που αναγκάστηκε να επωμιστεί μόνη της το βάρος των αρνητικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Από την άλλη πλευρά η πλήρης αγνόησή της χώρας μας όσον αφορά τους φυσικούς πόρους, είναι κάτι που δεν μπορεί να εξηγηθεί ούτε με τη λογική, ούτε με τη συνείδηση ,ούτε με το διεθνές δίκαιο. Προτεραιότητά μας είναι η επίλυση των διαφορών με έναν ειλικρινή διάλογο, βάσει του διεθνούς δικαίου και με δίκαιο τρόπο. Επιθυμώ όμως να δηλώσω καθαρά πως δεν πρόκειται να ανεχθούμε οποιαδήποτε επιβολή, παρενόχληση, η επίθεση προς την αντίθετη κατεύθυνση. Εδώ επιθυμώ να επαναλάβω την έκκληση μας για καθιέρωση διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ των παράκτιων χωρών της ανατολικής Μεσογείου. Για αυτό το σκοπό προτείνουμε να διεξαχθεί μία περιφερειακή διάσκεψη στην οποία θα λαμβάνονται υπόψη τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των χωρών της περιοχής συμπεριλαμβανομένων και των Τουρκοκυπρίων.

…..

Το μόνο εμπόδιο για τη λύση του κυπριακού είναι οι ασυμβίβαστοι άδικη και κακομαθημένη προσέγγιση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Η ελληνοκυπριακή πλευρά που δεν υπολογίζει τις διεθνείς συμφωνίες αποσκοπεί στο να κάνει τους Τουρκοκυπρίους μειονότητα στην πατρίδα τους και να τους εξαλείψει εντελώς από το νησί. Ως εγγυήτρια χώρα δεν έχουμε αφήσει ποτέ τον τουρκοκυπριακό λαό μόνο του στον δίκαιο  αυτό αγώνα και δεν πρόκειται να το κάνουμε και από τώρα και πέρα. Η λύση στο Κυπριακό είναι δυνατή μόνο με την αποδοχή της πραγματικότητας πως ο τουρκοκυπριακός λαός είναι ισότιμος ιδιοκτήτης του νησιού. Θα υποστηρίξουμε κάθε λύση πού θα εγγυάται την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού, όπως και τα ιστορικά και πολιτικά του δικαιώματα στο νησί.”

……

https://www.yenisafak.com/gundem/cumhurbaskani-erdogan-bm-genel-kuruluna-hitap-etti-3568239

22/9/2020

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.