Σκρα 1946: Οι Αντάρτες, οι ΝΟΦίτες, γιουγκοσλαβικές στολές & θάνατος

22 Σεπτεμβρίου, 2019


Το Σκρα είναι γνωστό από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι ένα μικρό χωριό στον νομό Κιλκίς κτισμένο σε υψόμετρο 520 μ. στο Πάικο, σε απόσταση 4 χλμ. περίπου από το κρατίδιο των Σκοπίων. Το βράδυ της 12η…Το Σκρα είναι γνωστό από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι ένα μικρό χωριό στον νομό Κιλκίς κτισμένο σε υψόμετρο 520 μ. στο Πάικο, σε απόσταση 4 χλμ. περίπου από το κρατίδιο των Σκοπίων. Το βράδυ της 12ης Νοεμβρίου 1946 στο χωριό στάθμευαν δύο διμοιρίες του 1ου Λόχου του 564 Τάγματος Πεζικού (ΤΠ).

Η συνολική τους δύναμη ήταν 55 άνδρες. Η τρίτη διμοιρία του λόχου επάνδρωνε το 85ο μεθοριακό φυλάκιο. Στο χωριό βρισκόταν ο διοικητής του λόχου, λοχαγός Γεώργιος Ταβουλάρης, αλλά και ο διοικητής του τάγματος ταγματάρχης Κωνσταντίνος Πάστρας. Όσον αφορά τον οπλισμό ο λόχος διέθετε επτά οπλοπολυβόλα Bren, 10 υποπολυβόλα, δύο ολμίσκους των 2in, δύο αντιαρματικούς εκτοξευτές PIAT και τον ατομικό οπλισμό των ανδρών. Επίσης στο χωριό υπήρχαν και τέσσερις χωροφύλακες.

Οι αξιωματικοί και 6-8 στρατιώτες διέμεναν σε οίκημα που χρησιμοποιείτο και ως αποθήκη πυρομαχικών. Οι λοιποί άνδρες διέμεναν σε άλλα τρία οικήματα. Οι χωροφύλακες επάνδρωναν τον τοπικό σταθμό. Υπήρχαν πέντε θέσεις σκοπών και ισάριθμα οπλοπολυβολεία και ένα πρόχειρο σημείο στηρίγματος σε πολύ μικρή όμως απόσταση από το χωριό. Σύνδεσμο μεταξύ των θέσεων αποτελούσε κινητή περίπολος.

Η επίθεση

Στις 04.00 τα ξημερώματα της 13ης Νοεμβρίου δύναμη 300 κομμουνιστών ανταρτών επιτέθηκε αιφνιδιαστικά κατά του λόχου με την υποστήριξη συνοδοιπόρων κατοίκων του χωριού. Ισάριθμοι αντάρτες απέκλεισαν τις οδεύσεις προς το χωριό για να αποτρέψουν την άφιξη ενισχύσεων.

Οι αντάρτες προέρχονταν από τα συγκροτήματα του Πάικου ενισχυθέντα με σημαντική δυνάμεως ΝΟΦιτών (Σλαβομακεδόνων). Επίσης στα συγκροτήματα αυτά υπήρχαν και 25 εκπαιδευμένοι στο Μπούλκες αξιωματικοί. Επίσης στην επιχείρηση συμμετείχε το συγκρότημα Βερμίου και πιθανώς το συγκρότημα Καϊμακτσαλάν.

Οι αντάρτες είχαν πλησιάσει αθόρυβα το χωριό υπό την κάλυψη της νύκτας από πολλές κατευθύνσεις κατορθώνοντας να διεισδύσουν στο χωριό. Οι αντάρτες πληροφορημένοι προφανώς σχετικά, κατευθύνθηκαν προς το οίκημα όπου διέμεναν οι αξιωματικοί. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.