Το κοινό ανακοινωθέν της Τριμερούς στην Άγκυρα

17 Σεπτεμβρίου, 2019


Στο κοινό ανακοινωθέν της Τριμερούς Συνόδου της Τουρκίας-Ρωσίας-Ιράν τονίστηκε η σθεναρή δέσμευση στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και τις αρχές των …


Στο κοινό ανακοινωθέν της Τριμερούς Συνόδου της Τουρκίας-Ρωσίας-Ιράν τονίστηκε η σθεναρή δέσμευση στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών.

Η τριμερής σύνοδος με ατζέντα τη Συρία πραγματοποιήθηκε χτες στο Μέγαρο Τσάνκαγια στην πρωτεύουσα Άγκυρα  του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν και την συμμετοχή του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ιρανού Προέδρου Χασάν Ροχανί.

Στο κοινό ανακοινωθέν που δημοσιεύτηκε μετά το πέρας της συνόδου σημειώθηκε πως απορρίπτονται κάθε μορφής πρωτοβουλίες ώστε να δημιουργηθούν νέα δεδομένα στο πεδίο υπό τον μανδύα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Οι τρεις  τόνισαν πως η ασφάλεια και η σταθερότητα στα βορειοδυτικά της Συρίας μπορεί να διασφαλιστεί βάσει του σεβασμού στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Οι τρεις  καταδίκασαν επίσης την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής η οποία συνιστά βαριά παραβίαση του διεθνούς δικαίου σχετικά με τα Υψίπεδα Γκολάν της Συρίας και η οποία απειλεί την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια.

Στο ανακοινωθέν σημειώθηκε πως οι στρατιωτικές επιθέσεις του Ισραήλ κατά της Συρίας βλάπτουν την σταθερότητα, παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και κλιμακώνουν την ένταση στην περιοχή.

Οι τρεις  εξέφρασαν δε την ανησυχία τους για τον κίνδυνο επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή και την περιφέρεια της σαν αποτέλεσμα αυτής της κλιμάκωσης και συμφώνησαν να κάνουν συγκεκριμένα βήματα για την μείωση των παραβιάσεων.

Οι Ερντογάν, Πούτιν και Ροχανί επιβεβαίωσαν επίσης την πίστη τους πως δεν μπορεί να υπάρξει μια στρατιωτική λύση στην συριακή αντιπαράθεση και πως η κρίση μπορεί να τερματιστεί παρά μόνο μέσω πολιτικής διαδικασίας με την πρωτοβουλία και υπό την αιγίδα των Σύριων και τη διευκόλυνση του ΟΗΕ.

Στο ανακοινωθέν σημειώθηκε επίσης πως μετά από πρόσκληση του Ιρανού Προέδρου Χασάν Ροχανί αποφασίστηκε η επόμενη Τριμερής Σύνοδος να πραγματοποιηθεί στο Ιράν.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.