Ο Τσίπρας λέει έμμεσα “όχι υδρογονάνθρακες”… μα και η κυβέρνηση αδιαφορεί!

17 Σεπτεμβρίου, 2019


Με την πρώτη του συνέντευξη Τύπου στην ΔΕΘ, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έριξε μια βόμβα στυλ Βαρουφάκη. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Για τους υδρογονάνθρακες στην Κρήτη έπρεπε να γίνει η έρευνα ώστε …Με την πρώτη του συνέντευξη Τύπου στην ΔΕΘ, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έριξε μια βόμβα στυλ Βαρουφάκη. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Για τους υδρογονάνθρακες στην Κρήτη έπρεπε να γίνει η έρευνα ώστε να γνωρίζουμε τα κοιτάσματα και τον εθνικό μας πλούτο. Η αξιοποίηση είναι προς συζήτηση. Πρέπει να μας απασχολεί πάρα πολύ σοβαρά η πιθανότητα μόλυνσης μιας περιοχής.»

Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ

Έγινε ξαφνικά οπαδός του Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος είχε γράψει πριν τις εθνικές εκλογές: «Το μόνο ελληνικό κόμμα που τολμά να πει ΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΠΑΝΤΟΤΙΝΑ ΣΤΑ ΕΓΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ είναι το ΜέΡΑ25. Τιμή μας το μένος των εκπροσώπων της ολιγαρχίας που τρέχουν τα σάλια τους με την ιδέα των εξορύξεων».

Ο Βαρουφάκης υπήρξε ένας από τους ελάχιστους Έλληνες, μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη, που ζητούσε συνεκμετάλλευση με τους Τούρκους αλλά μετά εξαπέλυσε μια νέα βαρουφακειάδα προτείνοντας να σταματήσουν για πάντα οι έρευνες για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μας.

Η δήλωση Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη αναφέρει ακριβώς το ίδιο πράγμα. Αλλά δεν έμεινε εκεί. Προχώρησε και ένα βήμα παρακάτω λέγοντας ότι εάν γίνει εξόρυξη υδρογονανθράκων νοτιοανατολικά της Κρήτης θα υπάρξει μια πολύ σοβαρή μόλυνση της περιοχής.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία για δυο μήνες τώρα και ασχολείται με την ΔΕΗ, με το Ελληνικό, με το Προσφυγικό που είναι πράγματι σοβαρά θέματα αλλά για την ΑΟΖ και τους υδρογονάνθρακες επικρατεί μια απόλυτη σιγή.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι μόνο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σήκωσε το ανάστημά του δηλώνοντας ουσιαστικά «εμείς ομιλούμε για ΑΟΖ και τίποτε άλλο», χωρίς ο Ερντογάν να αντιληφθεί τη σημασία της ιδιοφυούς κίνησης της Κύπρου το 2004.

Έχει επίσης μεγάλη αξία το γεγονός ότι όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας, έχουν αναγνωρίσει την ΑΟΖ της Κύπρου. Μέχρι σήμερα, 138 χώρες έχουν ανακηρύξει ΑΟΖ 200 ν.μ. μιλίων ή έχουν δημιουργήσει μια Αποκλειστική Αλιευτική Ζώνη (ΑΑΖ) 200 ν.μ. Μόνο δύο κράτη παραβιάζουν την ΑΟΖ άλλων κρατών: η Κίνα και η Τουρκία!

Η Κύπρος, βέβαια, αντιμετωπίζει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, διότι όταν ένα κράτος οριοθετεί την ΑΟΖ του, πρέπει να προβλέπει και τις παρενέργειες που μπορεί να προκληθούν και να είναι έτοιμο να την υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα.

Η νέα εθνική στρατηγική μας θα πρέπει να περιλαμβάνει και την ανατολική Μεσόγειο. Εκεί θα επικεντρωθεί η ελληνοτουρκική αντιπαράθεση τα επόμενα χρόνια και εκεί διαπιστώνονται σοβαρές ελλείψεις. Ο Ερντογάν μιλά για οριοθετήσεις της χώρας του με τη Συρία, τον Λίβανο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Λιβύη.

Η στάση αυτή αρχίζει να εκδηλώνεται από το 2003-4, που υπεγράφη η συμφωνία οριοθετήσεως Κύπρου-Αιγύπτου. Οι Τούρκοι ισχυρίσθηκαν ότι έχουν θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο και αμφισβήτησαν όλη τη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και την Κύπρο. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.