Έλληνες ιππείς κατά των Ιταλών: Οργάνωση και δράση των επιλέκτων

13 Σεπτεμβρίου, 2019


Το ελληνικό ιππικό διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στον πόλεμο του 1941 κατά των Ιταλών και των Γερμανών. Αν και λίγοι οι Έλληνες ιππείς ήταν καλά εκπαιδευμένοι και θα τολμούσε κανείς τους αποκαλέσει επί…Το ελληνικό ιππικό διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στον πόλεμο του 1941 κατά των Ιταλών και των Γερμανών. Αν και λίγοι οι Έλληνες ιππείς ήταν καλά εκπαιδευμένοι και θα τολμούσε κανείς τους αποκαλέσει επίλεκτους.

Βασικός σχηματισμός ήταν η Μεραρχία Ιππικού (ΜΙ) στην οποία υπαγόταν και η Ταξιαρχία Ιππικού (ΤΙ) που για ένα  διάστημα έδρασε ως ανεξάρτητος σχηματισμός. Παράλληλα υπήρχαν πέντε Ομάδες Αναγνωρίσεως Σώματος Στρατού (ΟΑΣΣ), μια για κάθε σώμα (Α,Β,Γ,Δ,Ε) και 15 μεραρχιακές Ομάδες Αναγνωρίσεως με λατινική αρίθμηση ίδια με της οικείας Μεραρχίας Πεζικού (ΜΙ).

Η ΜΙ διέθετε το 1ο και το 3ο Σύνταγμα Ιππικού (ΣΙ) και το Μηχανοκίνητο ΣΙ (ΜΚ/ΣΙ). Έκαστο σύνταγμα διέθετε τέσσερις ίλες, μια Έφιππη Ίλη Πολυβόλων (ΕΙΠ 12 πολυβόλα) και μια Ίλη Όλμων (4 όλμοι των 81 χλστ.). Επίσης η ΜΙ διέθετε Έφιππη Μοίρα Πολυβόλων με τρεις ΕΙΠ (36 πολυβόλα) και μια ίλη μάχης.

Το Μηχανοκίνητο Σύνταγμα Ιππικού (Μ/Κ ΣΙ) διέθετε 44 οχήματα Mercedes Benz W 152 4×4, 44 οχήματα Mercedes Benz LG 2500 6×6 και 75 φορτηγά αυτοκίνητα FIAT των 2,5 τόνων και αριθμό μοτοσυκλετών. Η οργάνωσή του ήταν ίδια με τα έφιππα συντάγματα μόνο που μια του Ίλη έφερε την επωνυμία Ελαφρά Ίλη.

Οι ΟΑΣΣ διέθεταν έκαστη δύο ίλες, μια ΕΙΠ με 12 πολυβόλα και Ουλαμό Όλμων με δύο όλμους των 81 χλστ. Οι ΟΑ των ΜΠ διέθεταν έκαστη δύο ίλες μάχης και έναν Ουλαμό Πολυβόλων (4 πολυβόλα). Συνολικά υπήρχαν 48 έφιππες και τέσσερις μηχανοκίνητες ίλες, 11 ΕΜΠ, 15 Ουλαμοί Πολυβόλων (192 πολυβόλα συνολικά), 3 Ίλες Όλμων (12 όλμοι) και 5 ουλαμοί όλμων (10 όλμοι).

Όσον αφορά το οργανικό πυροβολικό η ΜΙ διέθετε μια Έφιππη Μοίρα Πυροβολικού με δύο πυροβολαρχίες των 75 χλστ. (8 συνολικά πυροβόλα) και μια μηχανοκίνητη πυροβολαρχία με πυροβόλα Skoda των 75 χλστ. (4 πυροβόλα μεταφερόμενα με αυτοκίνητα).

Όσον αφορά το αντιαεροπορικό πυροβολικό η ΜΙ διέθετε μια μικτή Μοίρα με μια πυροβολαρχία των 37 χλστ. (4 πυροβόλα), δύο πυροβολαρχίες των 20 χλστ. (με 4 πυροβόλα έκαστη) και μια έφιππη πυροβολαρχία των 20 χλστ. Τέλος η ΜΙ διέθετε μια ίλη Μηχανικού και δύο ίλες Διαβιβάσεων.

Τα συντάγματα ιππικού είχαν δύναμη ανάλογη με τα τάγματα πεζικού αλλά υπερείχαν των τελευταίων σε ισχύ πυρός χάρη στους όλμους που διέθεταν. Οι ιππείς έφεραν βαραχύκαννα τυφέκια και σπάθες και ήταν εκπαιδευμένοι να μάχονται έφιπποι αλλά και να πεζομαχούν. Το 2ο ΣΙ δεν διέθετε ίππους και πολέμησε ως κοινό τάγμα πεζικού στα Κρούσια το 1941 κατά των Γερμανών.

Το ιππικό στη μάχη

Το ιππικό πολέμησε εξ αρχής τους εισβολείς… Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.