“Πόλεμος στην Ευρώπη; Οι 4 παράγοντες που τον κάνουν πιο πιθανό στο μέλλον”

10 Σεπτεμβρίου, 2019


Μπορεί η Ευρώπη να ζήσει έναν ακόμη πόλεμο; Το αδιανόητο μέχρι πριν μερικά χρόνια, έρχεται και επανέρχεται τα τελευταία 10 χρόνια, μέσω δημοσιευμάτων και αναλύσεων. Αυτή τη φορά είναι το Spiegel και ο…Μπορεί η Ευρώπη να ζήσει έναν ακόμη πόλεμο; Το αδιανόητο μέχρι πριν μερικά χρόνια, έρχεται και επανέρχεται τα τελευταία 10 χρόνια, μέσω δημοσιευμάτων και αναλύσεων. Αυτή τη φορά είναι το Spiegel και ο Dirk Kurbjuweit, που θέτουν το αποτρόπαιο ενδεχόμενο ενός πολέμου στην Ευρώπη!

“Η Ευρώπη ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνική από το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Το σοκ της σύγκρουσης ήταν απλά πάρα πολύ μεγάλο. Αλλά με τις αναμνήσεις της βίας να εξαφανίζονται πλέον και τον εθνικισμό σε άνοδο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η ειρήνη θα παραμείνει δεδομένη”, γράφει.

“Ο πόλεμος άλλαξε τα πάντα.” Αυτή η δήλωση του Βρετανού ιστορικού Tony Judt περιέχει τον πυρήνα της σύγχρονης Ευρώπης. Ήταν ο πόλεμος που επέβαλε μια μακρά περίοδο ειρήνης. Τα πράγματα έπρεπε να γίνουν πολύ άσχημα για να ξαναγίνουν καλά. Τα τελευταία 75 χρόνια υπήρξε ειρήνη στην ήπειρο, με λίγες μόνο εξαιρέσεις”, επισημαίνει. Όμως αμέσως μετά εκφράζει τους προβληματισμούς του για το παρόν και κυρίως το μέλλον:

“Τώρα, η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση. Δεν είναι πλέον η Ευρώπη όπου ο εθνικισμός εξαφανίζεται σιγά σιγά. Δεν είναι πλέον η Ευρώπη που όλες οι χώρες μεγαλώνουν μαζί, βήμα προς βήμα. Δεν είναι πλέον η Ευρώπη στην οποία όλες οι χώρες φαίνεται να δεσμεύονται για πάντα στη δημοκρατία. Η κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ιστορίας φαίνεται να έχει αλλάξει – μετατοπίζοντας τη,από τη σύγκλιση πίσω στην οριοθέτηση.

Τι σημαίνει αυτό για το πιο σημαντικό από όλα τα ερωτήματα, το ζήτημα του πολέμου ή της ειρήνης; Προς το παρόν, δεν φαίνεται από κανένα γεγονός ή στοιχείο ότι έληξε η μακρά περίοδος της ειρήνης. Δεν υπάρχει λόγος συναγερμού. Αλλά αν αλλάξει η κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ιστορίας, θα πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Όχι στο άμεσο μέλλον, αλλά μακροπρόθεσμα…

Ακριβώς πριν από 80 χρόνια, ο πόλεμος που άλλαξε τα πάντα ξεκίνησε – την 1η Σεπτεμβρίου 1939, με τη Γερμανία να εισβάλει στη γειτονική Πολωνία. Σχεδόν έξι χρόνια αργότερα, πάνω από 60 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πέθαναν εξαιτίας της βίας, καταστράφηκαν τεράστιες εκτάσεις της ηπείρου, εκατομμύρια Ευρωπαίοι είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και βυθίστηκαν στη φτώχεια. Ήταν ένα σοκ.
Ένας πόλεμος αυτού του μεγέθους δεν είχε υπάρξει πριν. Στο συνέδριο της Βιέννης από το 1814 έως το 1815, οι μεγάλες δυνάμεις είχαν προσπαθήσει να περιορίσουν τους πολέμους τους, σε συγκεκριμένες περιοχές ,όπου μόνο στρατιώτες έχαναν τη ζωή τους. Και στις συγκρούσεις που ακολούθησαν, ο αριθμός των αμάχων που χάθηκαν παρέμεινε σχετικά χαμηλός…

Ο πόλεμος του 1914 είχε 15 εκατομμύρια θανάτους. Αλλά οι μάχες περιορίζονταν σε μεγάλο βαθμό στις πρώτες γραμμές, όπου η καταστροφή ήταν πλήρης – κυρίως στην ανατολική Γαλλία και στο Βέλγιο. Ο άμαχος πληθυσμός υπέφερε από έλλειψη και πείνα, αλλά οι περισσότερες πόλεις παρέμειναν άθικτες. Μόλις ο πόλεμος τελείωσε στις 11 Νοεμβρίου 1918, η Γερμανία έμοιαζε σε μεγάλο βαθμό με την εικόνα που ΄χε πριν από τον πόλεμο.

Το σοκ δεν ήταν αρκετά μεγάλο. Μόλις 21 χρόνια μετά το τέλος του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου, ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Τερματίστηκε όταν οι Η.Π.Α. έριξαν ατομικές βόμβες στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι στις 6 και 9 Αυγούστου 1945. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερο σοκ .

Οι πολιτικοί στη Δυτική Ευρώπη, μετά από τον πόλεμο κατέληξαν στα σωστά συμπεράσματα: Οι εθνικές αντιπαλότητες που πυροδότησαν τους δύο παγκόσμιους πολέμους έπρεπε να εξαλειφθούν. Οι γείτονες της Γερμανίας πίστευαν ότι η χώρα που είχε αναστήσει τον ναζισμό έπρεπε να “εξημερωθεί”, έπρεπε να ενσωματωθεί, επειδή ο εθνικισμός εκεί είχε αποδειχθεί ιδιαίτερα επιθετικός. Αυτή η τακτική συναντήθηκε με τη δυτικο-γερμανική διάθεση που ήταν ένας συνδυασμός παραίτησης, εκφοβισμού και ντροπής  για τον πόλεμο και το Ολοκαύτωμα.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι η Δυτική Ευρώπη θα μπορούσε να αναπτυχθεί σιγά-σιγά. Για να εξασφαλίσει την ειρήνη, η Ανατολική Ευρώπη αφέθηκε στη Σοβιετική Ένωση και οι Σοβιετικοί επέβαλαν ένα βάναυσο σύστημα σοσιαλιστικής δικτατορίας. Ο ψυχρός πόλεμος ξέσπασε. Αλλά το σοκ του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου και ο φόβος της πυρηνικής κλιμάκωσης ήταν μια εγγύηση για  την ειρήνη στην ήπειρο, μια ειρήνη που υπάρχει μέχρι σήμερα.
Ευρωπαίοι στρατιώτες, βέβαια, βρέθηκαν σε πεδία μαχών. Η Γαλλία πολέμησε για να διατηρήσει τις αποικίες της στην Αλγερία και το Βιετνάμ, η Βρετανία πολέμησε την Αργεντινή για τα νησιά Φώκλαντ στον Νότιο Ατλαντικό. Και οι δύο χώρες συντάχθηκαν με τις ΗΠΑ σε πολλούς πολέμους, όπως και οι Ιταλοί, οι Ισπανοί και οι Γερμανοί, ιδιαίτερα στο Αφγανιστάν”.

Στη συνέχεια ο Dirk Kurbjuweit, αναφέρεται στη δεκαετία του 1990, όπου στην Ευρώπη την πολιτική ασκούσαν πολιτικοί που είχαν βιώσει τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο. Όμως σήμερα οι σκληρές αναμνήσεις του πολέμου έχουν αρχίζει να ξεθωριάζουν. Γράφει:

“Επειδή το σοκ έχει ξεθωριάσει, οι απόψεις για το έθνος-κράτος έχουν και πάλι χώρο για να αναπτυχθούν. Στο πρόσφατο βιβλίο του “Der Gewaltsame Lehrer”, ο ιστορικός Dieter Langewiesche περιγράφει τους κύριους λόγους πίσω από τους σύγχρονους πολέμους στην Ευρώπη. Το ένα είναι η ίδρυση εθνικών κρατών τον 19ο αιώνα, όπως στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γερμανία. “Δεν υπάρχουν έθνη χωρίς πόλεμο”, γράφει ο Langewiesche.

Αλλά ακόμα και μετά το τραύμα του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, ο εθνικισμός, ήταν ακόμα σε θέση να προκαλέσει πόλεμο στην Ευρώπη, όπως έγινε στην Γιουγκοσλαβία μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Για άλλες χώρες, ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος είχε “διευθετήσει” την κατάσταση, διότι μια από τις συνέπειές του ήταν η εθνοκάθαρση. Προκάλεσε πόνο σε εκατομμύρια, αλλά ήταν και αιτία της χρονικά εκτεταμένης ειρήνης στην Ευρώπη.
Δυσάρεστη διαπίστωση αλλά αληθινή”.

Και τι γίνεται σήμερα; Σύμφωνα το άρθρο  “στη σημερινή Ευρώπη, η οικοδόμηση εθνών δεν διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, εκτός από τις επιθυμίες αυτονομιστών, όπως εκείνοι στην Καταλονία ή τη Φλάνδρα. Η Ουκρανία χωρίζεται στα δύο, μια κατάσταση που η Ρωσία έχει εκμεταλλευτεί. Το αποτέλεσμα είναι ένας συνδυασμός πολέμου και εμφυλίου πολέμου, αλλά η σύγκρουση παραμένει περιορισμένη. Εξάλλου, ο ρεβανσισμός δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο στην μεταπολεμική Ευρώπη, με τα σημερινά σύνορα να είναι ευρέως αποδεκτά.

Παρόλα αυτά, ο εθνικισμός, που ήταν υπεύθυνος για πολλούς πολέμους, είναι για άλλη μια φορά εδώ. Κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη υπέστη σημαντική ζημιά και η κρίση των προσφύγων άφησε επίσης ένα σημάδι. Δεν είναι τα σύνορα που τίθενται υπό αμφισβήτηση, αλλά το άνοιγμα αυτών των συνόρων. Οι Βρετανοί θέλουν να είναι και πάλι μόνοι τους. Το Brexit είναι μια σαφής έκφραση εθνικισμού.

Ο Langewiesche προσδιορίζει τις επαναστάσεις ως πρόσθετη σπίθα για τη φλόγα του πολέμου. Μετά την εξέγερση του 1789, η γαλλική επαναστατική κυβέρνηση διεξήγαγε εσωτερικά έναν εμφύλιο πόλεμο και τον πόλεμο με τους γείτονές της . Μόνο μετά την ήττα του Ναπολέοντα στο Βατερλώ το 1815 και το συνέδριο της Βιέννης του 1815 η ειρήνη κατέπεσε στην ήπειρο. Η Ρωσική Επανάσταση το 1917 οδήγησε επίσης σε έναν μακρύ εμφύλιο πόλεμο που προσέλκυσε την παρέμβαση άλλων χωρών.

Αλλά πού βρισκόμαστε τώρα; Σίγουρα δεν φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσουμε σύντομα μια επανάσταση, υπό την έννοια της βίαιης αλλαγής. Αλλά η φιλελεύθερη δημοκρατία, η οποία κάποτε φαινόταν να είναι ένα ακίνητο στοιχείο της ευρωπαϊκής συναίνεσης, βρίσκεται υπό πίεση. Δεν υπάρχει καθόλου στη σημερινή Ουγγαρία και εξαφανίζεται στην Πολωνία. Στην Ιταλία, η φιλελεύθερη δημοκρατία απειλείται και ο δεξιός λαϊκισμός σε πολλές άλλες χώρες αποδεικνύεται μια δύσκολη πρόκληση για το σύστημα.

Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχουν σημάδια  αντιπαλότητας: η φιλελεύθερη δημοκρατία έναντι του αυταρχισμού. Και οι αντιπαλότητες είχαν προετοιμάσει το δρόμο για τον πόλεμο στο παρελθόν: η μοναρχία κατά της δημοκρατίας. Ο φασισμός ενάντια στη δημοκρατία. Φασισμός εναντίον του σοσιαλισμού. Στον Ψυχρό Πόλεμο, ο σοσιαλισμός βρήκε τον εαυτό του αντιμέτωπο με τον δημοκρατικό καπιταλισμό και τα δύο συστήματα πολέμησαν το ένα εναντίον του άλλου σε πολέμους δια αντιπροσώπων που έγιναν στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Μέχρι στιγμής, ο κανόνας είναι ότι οι δημοκρατίες δεν πολεμούν η μία ενάντια στην άλλη. Και αυτό βοηθά στην προστασία της ευρωπαϊκής ειρήνης. Αλλά ένα μαύρο μελλοντικό σενάριο θα μπορούσε, για παράδειγμα, να περιλαμβάνει μια αυταρχική χώρα στην Ευρώπη που θα βρισκόταν υπό την προστασία της Κίνας. Αυτό θα σημάνει το τέλος του κανόνα.
Όλα αυτά είναι μακριά. Αλλά το σοκ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που ξεθωριάζει , η επιστροφή του εθνικισμού, η αυξανόμενη απειλή για τη φιλελεύθερη δημοκρατία και η πιθανότητα  αντιπαλότητας στην Ευρώπη, είναι οι τέσσερις παράγοντες που τείνουν να κάνουν τον πόλεμο πιο πιθανό”.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.