Μιχάλης Ιγνατίου: Διαβάστε την “τελευταία μπλόφα*”… είναι πίκρα, μα real thing

10 Σεπτεμβρίου, 2019


Επέλεξα να μείνω από τους «τελευταίους» κριτές του πολύτιμου έργου της Ελένης Βαρβιτσιώτη και της Βικτώριας Δενδρινού, διότι είχα αποφασίσει να μελετήσω το βιβλίο τους και όχι απλά να το διαβάσω. Χωρί…Επέλεξα να μείνω από τους «τελευταίους» κριτές του πολύτιμου έργου της Ελένης Βαρβιτσιώτη και της Βικτώριας Δενδρινού, διότι είχα αποφασίσει να μελετήσω το βιβλίο τους και όχι απλά να το διαβάσω. Χωρίς αμφιβολία, οι δύο κυρίες, που τιμούν την ελληνική δημοσιογραφία στις Βρυξέλλες, έκαναν εξαιρετική δουλειά, και έγραψαν ένα σημαντικό βιβλίο με σεβασμό και στους πρωταγωνιστές, αλλά και στο αναγνωστικό κοινό, το οποίο σίγουρα αποτελείται από όλες τις πολιτικές παρατάξεις.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL

Και λογικό είναι, σε άλλους να αρέσει, σε άλλους να προκαλέσει ναυτία (λόγω της ανικανότητας των πολιτικών μας) και σε άλλους απέχθεια (λόγω κομματικής επιλογής). Διότι, όταν ενώπιον σου ξαφνικά είναι γuμνός ο (οποιοσδήποτε) ηγέτης, ο οπαδός αντί να μελετά τα στοιχεία με ψυχραιμία, τα απορρίπτει, επειδή οι άνθρωποι δεν είμαστε ποτέ έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια.

Σε ό,τι αφορά την «Τελευταία Μπλόφα» της Ελένης και της Βικτώριας, θα καταθέσω τη γνώμη μου από τη δημοσιογραφική σκοπιά, διότι λίγο-πολύ πάρα πολλοί διάβασαν το βιβλίο και άλλοι τόσοι είδαν τα πολλά σχετικά δημοσιεύματα. Έζησα και εγώ, μαζί με πολλούς άλλους συναδέλφους το ελληνικό δράμα, όπως συνήθισαν κάποια στιγμή να το χαρακτηρίζουν οι ξένοι. Αλλά το έζησα από άλλη σκοπιά, αυτή του ΔΝΤ.

Οπότε, ομολογώ ότι δεν γνώριζα τα παρασκήνια των Βρυξελλών. Ή αν θέλετε εμείς στην Ουάσιγκτον πληροφορούμασταν μόνο τα παρασκήνια που αφορούσαν τις αποστολές της Γενικής Διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης, Πολ Τόμσεν. Δεν γνώριζα, λοιπόν, το 80% των γεγονότων που περιγράφουν με τόσες λεπτομέρειες, η Ελένη και η Βικτώρια.

Συνήθως οι δημοσιογράφοι τα ξέρουμε όλα. Ενίοτε γινόμαστε δικαστές, εισαγγελείς, ακόμα και …προπονητές. Γενικά ασκούμε όλα τα επαγγέλματα! Στη συγκεκριμένη περίπτωση του βιβλίου, ομολογώ ότι έμαθα πράγματα και για πρώτη φορά έχω μία πολύ καλή και σφαιρική εικόνα, για το τι στο καλό συνέβη στην πλάτη της Πατρίδας μας.

Η Ελένη και η Βικτώρια σήκωσαν όλες τις πέτρες και έχουν να δώσουν απαντήσεις. Και οι απαντήσεις τους είναι πειστικές. Μίλησαν με τους πρωταγωνιστές, μελέτησαν έγγραφα και βασικά έκαναν αυτό που είναι το καλύτερο σε αυτές τις περιπτώσεις, αν και επικίνδυνο: Κατέφυγαν πολλές φορές στο off the record διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορείς να μάθεις από τους πρωταγωνιστές μέχρι και το 90% της αλήθειας.

Μπορεί μερικοί άνθρωποι να αμφισβητήσουν τα λεγόμενα κάποιου που ομιλεί υπό καθεστώς ανωνυμίας. Είναι εδώ, λοιπόν, που έρχεται η απάντηση στο επόμενο ερώτημα: Ποιοι είναι οι δημοσιογράφοι; Γνωρίζω τις δύο συναδέλφισες, περισσότερο την Ελένη και έχω εντυπωσιαστεί και με την πρόοδο τους, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο κάνουν τη δημοσιογραφική τους εργασία.

Μερικές φορές η φαντασία των δημοσιογράφων καλπάζει, και θα μπορούσα να αναφέρω συγκεκριμένες περιπτώσεις. Εδώ έχουμε να κάνουμε με αυτό που ονομάζουμε real thing, τα πραγματικά γεγονότα. Να το διαβάσετε το βιβλίο. Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα.

Αλλά δέστε το ως μία πολύχρονη δουλειά δυο αξιόπιστων δημοσιογράφων, και όχι για να ικανοποιήσετε τα κομματικά σας ένστικτα… Τα γεγονότα είναι γεγονότα. Και η αλήθεια για την οικονομική τραγωδία της Ελλάδας είναι όντως όπως την πίκρα που σου αφήνει η μελέτη της «Τελευταίας Μπλόφας»…

———————————————–

*Πόσο κοντά έφτασε η Ελλάδα στην άτακτη έξοδο από το ευρώ; Πώς ένας νεαρός χαρισματικός, αντιμνημονιακός πρωθυπουργός γοητεύτηκε από τη «σιδηρά» καγκελάριο της Γερμανίας; Τι ακριβώς προέβλεπε το περιβόητο Plan B για την περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη; Τι πραγματικά ειπώθηκε στις μυστικές συναντήσεις των πιο ισχυρών και τελικά ποιος παίρνει τις πιο σημαντικές αποφάσεις στην Ευρώπη; Οι απαντήσεις εμπεριέχονται στο αποκαλυπτικό βιβλίο Η τελευταία μπλόφα: Το παρασκήνιο του 2015“…

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.