Ελληνικός Στρατός: Παρουσίαση της EUROSPIKE με επίκεντρο τα αντιαρματικά βλήματα Spike-SR και LR2

6 Αυγούστου, 2022


Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε (δείτε ΕΔΩ) ότι στις 29 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε σε επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) παρουσίαση από εκπροσώπους της εταιρείας EUROSPIKE, σχετικά μ…


Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε (δείτε ΕΔΩ) ότι στις 29 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε σε επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) παρουσίαση από εκπροσώπους της εταιρείας EUROSPIKE, σχετικά με τις επιχειρησιακές δυνατότητες των αντιαρματικών βλημάτων Spike-SR και LR2. Ανάλογη παρουσίαση είχε γίνει και στις 24 Μαΐου. Το Spike-SR είναι ένα αντιαρματικό βλήμα τεχνολογίας Fire-and-Forget, διάδοχος του MATADOR, και ολοκλήρωσε την ανάπτυξη του το 2012. Ενσωματώνει ηλεκτροπτικό σύστημα καθοδήγησης ή σύστημα καθοδήγησης οπτικών ινών. Ζυγίζει 9,6 κιλά και επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 2 χιλιόμετρα και ελάχιστο 50 μέτρα. Δεν απαιτεί προσθήκη σκοπευτικού, καθώς, από κατασκευής ενσωματώνει θερμική κάμερα. Το Spike-SR ενσωματώνει δύο (2) πολεμικές κεφαλές σε διαδοχική σειρά (Tandem), ενώ μπορεί να εκτελεί κατακόρυφες επιθέσεις (Top Attack).

To Spike-LR2 είναι μια βελτιωμένη έκδοση του Spike-LR με αυξημένο βεληνεκές (5,5 χιλιόμετρα αντί των 4
χιλιομέτρων), όταν εκτοξεύεται από πλατφόρμα εδάφους, ενώ το μέγιστο του
βεληνεκές αυξάνει στα 10 χιλιόμετρα αν εκτοξευτεί από ελικόπτερο και με τη
χρήση συστήματος ζεύξης ραδιοσυχνοτήτων. Παρουσιάστηκε για πρώτη
φορά το 2018. Ζυγίζει 12,7 κιλά και ενσωματώνει δύο (2) πολεμικές
κεφαλές υψηλής εκρηκτικότητας (HEAT) σε σειρά (Tandem) με 30% περισσότερη διατρητική ικανότητα σε σχέση με την έκδοση LR. Επίσης ενσωματώνει νέο υπέρυθρο ερευνητή με ενσωματωμένο σύστημα ανίχνευσης στόχου. Το σύστημα ανίχνευσης στόχου χρησιμοποιεί τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης. Επίσης,
είναι πιο αποτελεσματικό κατά στόχων με ενεργητικό σύστημα αυτοπροστασίας, καθώς
ενσωματώνει ικανότητα CAPS (Counter-Active Protection System),
δηλαδή μπορεί να προσβάλει στόχους αποτελεσματικά από γωνίες έως 70ο.

 


Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.