Πως η Ρωσία εκμεταλλεύεται τον τουρκικό πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιού- Δημ. Σταθακόπουλος

6 Αυγούστου, 2022


Σχόλιο του Δρα Δημ. Σταθακόπουλου Ο Πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε  ότι η Rosatom, η ρωσική κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας που ιδρύθηκε το 2007, είναι  πλέον 100%  ιδιοκτήτης και διαχειριστής της  πυ…


Σχόλιο του Δρα Δημ. Σταθακόπουλου 

Ο Πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε  ότι η Rosatom, η ρωσική κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας που ιδρύθηκε το 2007, είναι  πλέον 100%  ιδιοκτήτης και διαχειριστής της  πυρηνικού έργου στο Akkuyu της Τουρκίας και πως ουσιαστικά τα χρήματα που κατατίθενται για το έργο δεν πάνε στην Τουρκία, αλλά στο ταμείο της Rosatom.

Εν τούτοις η Τουρκία αναφέρει πως θα λάβει το 70% της ενέργειας που θα παραχθεί από τις δύο πρώτες ( θα υπάρχουν τέσσερις) τουρμπίνες των 1200 MegaWatt εκάστη (η πρώτη θα τεθεί σε λειτουργία το 2023) καθώς και το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παραχθεί από τις άλλες δύο για 15 χρόνια, μέσω του διακομιστή  TEDAŞ.

 

Η τιμή θα είναι  12,35 σεντς/δολαρίου ΗΠΑ ανά κιλοβατώρα, δηλαδή 221 kuruş ( Τουρκικά σεντς) της τουρκικής λίρας,  με συναλλαγματική ισοτιμία 17,92 USD/TRY.

Ο μέσος όρος για την Τουρκική Ρυθμιστική Αρχή Αγοράς Ενέργειας (EMRA) είναι 125 σεντς. 

Επιπλέον, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος  από το Akkuyu θα αυξηθεί αυτόματα καθώς η τουρκική λίρα υποτιμάται συνεχώς έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ,  η  Ιαπωνία αποχώρησε από την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού της Σινώπης, καθώς η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος δεν ήταν πλέον συμφέρουσα ενόψει του αυξανόμενου κόστους. 

Όμως  η Ρωσία, που έχει πρόσβαση στη Μεσόγειο χάρις στον πυρηνικό σταθμό Akkuyu, δεν έχει πρόθεση ν’ αποσυρθεί από αυτή την επικερδή συμφωνία, αντίθετα, δείχνει την ενεργειακή  δύναμή της εν μέσω του πολέμου της Ουκρανίας, της συνάντησης Πούτιν – Ερντογάν στο Σότσι και το πως τελικά  μπορεί να εκμεταλλεύεται και την Τουρκία. 

* τα έχω αναλύσει αυτά εδώ και χρόνια σε δεκάδες συνεντεύξεις και άρθρα,  σε  ” ανύποπτες ” εποχές. 

** πηγή πληροφόρησης  Murat Yetkin: Putin took a hold of Akkuyu NPP before Erdoğan’s visit – P.A. Turkey

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.