Με τη μέθοδο του “σωσία” οι ακάλεστοι γίνονται Ευρωπαίοι πολίτες…

25 Μαΐου, 2020


Με τη μέθοδο «Σωσίας» ο Αχμέντ βαπτίζεται …Γιάκομπ και ταξιδεύει ανεμπόδιστα ως Ευρωπαίος πολίτης σε όποια χώρα επιθυμεί, σπάζοντας τον εγκλωβισμό του στην Ελλάδα. Δεν χρειάζεται να γίνει καμία πλαστο…Με τη μέθοδο «Σωσίας» ο Αχμέντ βαπτίζεται …Γιάκομπ και ταξιδεύει ανεμπόδιστα ως Ευρωπαίος πολίτης σε όποια χώρα επιθυμεί, σπάζοντας τον εγκλωβισμό του στην Ελλάδα. Δεν χρειάζεται να γίνει καμία πλαστογραφία ή παραποίηση εγγράφου. Αρκεί ο μετανάστης να μοιάζει φυσιογνωμικά με τον νόμιμο κάτοχο του «κλεμμένου» διαβατηρίου ή ταυτότητας, όπως αυτός εικονίζεται στη φωτογραφία.

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗ

 

Μέλη κυκλωμάτων συγκρίνουν το πρόσωπο του ενδιαφερόμενου με χιλιάδες φωτογραφίες σε ταξιδιωτικά έγγραφα που έχουν στην κατοχή τους και βρίσκουν αυτό που ταιριάζει. Το κατάλληλο κούρεμα της τελευταίας στιγμής ή και κάποιο μακιγιάζ αν χρειαστεί, εξασφαλίζει πως ο μετανάστης θα περάσει τον οπτικό έλεγχο στο αεροδρόμιο. Ο νόμιμος κάτοχος του διαβατηρίου θα δηλώσει την «κλοπή» ή απώλεια μετά από την πτήση και θα πάρει το δικό του μερίδιο.

Η πρακτική «lookalike» είναι η διαρκώς ανερχόμενη τάση στα κυκλώματα των διακινητών μεταναστών. Στην ετήσια έκθεσή της για τη μετανάστευση, που έδωσε στη δημοσιότητα πριν από λίγες μέρες, η Europol κάνει ειδική αναφορά στη συγκεκριμένη μορφή απάτης, που γίνεται με τη χρήση δημοφιλών ηλεκτρονικών εφαρμογών (apps) ανταλλαγής μηνυμάτων: Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αντιμετώπισης Παράνομης Διακίνησης Μεταναστών (European Migrant Smuggling Center – EMSC) έχει εντοπίσει δεκάδες παρόμοια κανάλια σε εφαρμογές, με δεκάδες χιλιάδες ακολούθους σε ορισμένα από αυτά. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.