Αναστασιάδης: Επιστολές σε ΟΗΕ και ΕΕ για την αδιαλλαξία Τουρκίας – ψευδοκράτους

14 Μαΐου, 2021


Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απέστειλε επιστολές στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καθώς και σε ηγέτες και θερμούς της Ευ…Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απέστειλε επιστολές στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καθώς και σε ηγέτες και θερμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το πρίσμα της πρόσφατης άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  Κυριάκος Κούσιος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε έμφαση στην τουρκική και τουρκοκυπριακή αδιαλλαξία στις διαπραγματεύσεις, ενώ τόνισε ακόμα ότι είναι πρόθυμος και διατεθειμένος να πραγματοποιήσει νέα συνάντηση με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ.

Με την επιστολή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνει τους παραλήπτες για τα όσα έλαβαν χώρα στην άτυπη πενταμερή στη Γενεύη και επισυνάπτει σε αυτή το έγγραφο της Παρέμβασης του, όπως επίσης επισυνάπτει και τις γραπτές αξιώσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας.

 

«Αιχμές» για την αδιαλλαξία Τουρκίας – ψευδοκράτους

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επιστολή του τονίζει το απαράδεκτο των τουρκικών θέσεων που, δυστυχώς, δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κοινού εδάφους για επανέναρξη των συνομιλιών. Επαναλαμβάνει την πολιτική του βούληση και αποφασιστικότητα να συμμετάσχει σε μια νέα άτυπη διάσκεψη που θα είναι συμβατή με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των ΗΕ και τους όρους εντολής του ΓΓ, για την προσφορά των καλών του υπηρεσιών.

Στην ίδια επιστολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει τις προτάσεις του για συγκεκριμένα ουσιώδη μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα μπορούσαν να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα στην αλλαγή του κλίματος. Σημειώνει, επίσης, ότι με την αποφυγή νέων προκλητικών ενεργειών από πλευράς της Τουρκίας είτε στη θάλασσα είτε στην ξηρά (και αναφέρεται πιο συγκεκριμένα στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου), θα μπορούσε να δημιουργηθεί θετικό κλίμα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, στη βάση πάντα των παραμέτρων των όσων κατά καιρούς έχουν συμφωνηθεί, των Συμφωνιών Κορυφής, των συγκλίσεων που επιτεύχθηκαν μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, καθώς και των αποφάσεων και των ψηφισματων του ΟΗΕ, μη παραγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι η Κύπρος είναι και θα παραμείνει κράτος μέλος της ΕΕ.

Έτοιμος για μια νέα συνάντηση

Στην επιστολή του προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καθιστά σαφές ότι τυχόν εμμονή της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στη λύση δύο κρατών, όπως και η δημιουργία νέων τετελεσμένων ή ύπαρξη προκλήσεων δεν συμβάλλει με κανένα τρόπο στη θετική προσέγγιση της Κύπρου στην επιδιωκόμενη αναβάθμιση των σχέσεων Τουρκίας – ΕΕ.

Χωριστή επιστολή απέστειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προς τον ΓΓ των ΗΕ στην οποία εκφράζει την ετοιμότητα του να παραστεί σε κοινή συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, σε χρόνο που το πρόγραμμα του ΓΓ το επιτρέπει.

Η κοινή αυτή συνάντηση θα πρέπει, αν είναι δυνατόν, να διευθετηθεί πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά την οποία, όπως είναι γνωστό, θα εξεταστούν, μεταξύ άλλων, οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες αρχείου

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.