Το φιάσκο της Πενταμερούς δεν έβαλε μυαλό στους γνωστούς κυρίους;

5 Μαΐου, 2021


Κάποτε πρέπει να τελειώσει η αποτίμηση για το φιάσκο της Γενεύης και να αντιμετωπισθεί η επόμενη ημέρα. Δηλαδή, το τι πρέπει να γίνει καθώς η αντίστροφη μέτρηση μέχρι την επόμενη Πενταμερή Διάσκεψη έχ…Κάποτε πρέπει να τελειώσει η αποτίμηση για το φιάσκο της Γενεύης και να αντιμετωπισθεί η επόμενη ημέρα. Δηλαδή, το τι πρέπει να γίνει καθώς η αντίστροφη μέτρηση μέχρι την επόμενη Πενταμερή Διάσκεψη έχει ξεκινήσει. Κι εάν στην άτυπη Διάσκεψη της περασμένης εβδομάδας δόθηκε παράταση επειδή ο Γενικός Γραμματέας, Αντόνιο Γκουτέρες, «δεν τα παρατά», η επόμενη που εξαγγέλθηκε (χωρίς να καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία), θα έχει στην ατζέντα τις εκατέρωθεν απόψεις/ προσεγγίσεις.

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΠΗΓΗ: APOPSEIS

 

Όπως τις περιέγραψε στη συνέντευξη Τύπου ( 29 Απριλίου), ο κ. Αντόνιο Γκουτέρες, ως να έκανε ρεπορτάζ. Κοντολογίς, η θέση της ελληνικής πλευράς για τα ψηφίσματα, το Πλαίσιο Γκουτέρες, το πλαίσιο εν πολλοίς του ΟΗΕ κι αυτή της τουρκικής για δύο κράτη. Η «επιτυχία» της Γενεύης είναι ότι έχει διευρυνθεί η ατζέντα και περιλήφθηκε και η τουρκική θέση για δύο κράτη. Προφανώς, όταν περιγράφονταν οι εκατέρωθεν θέσεις, στο μυαλό του Γενικού Γραμματέα, ήταν η βρετανική φόρμουλα, η οποία επιχειρεί να «παντρέψει τις δυο απόψεις». Όπως αναφέρει το Φόρεϊν Όφις «η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι ένα αρκετά ευρύ πλαίσιο ώστε αμφότερες οι πλευρές να εκπληρώσουν τις αντίστοιχες επιδιώξεις τους».

Με λίγα λόγια, η κυριαρχική ισότητα, την οποία αξιώνει η κατοχική Τουρκία έχει το δικό της… χώρο στο πλαίσιο της ΔΔΟ. Χωρίς καμία διάθεση συνωμοσιολογίας, η βρετανική φόρμουλα είναι παγίδα. Μέσα από τη γνωστή μέθοδο της «εποικοδομητικής ασάφειας», που εφάρμοσε ο Λόρδος Χάνεϊ, θα βρεθεί προφανώς το «παράθυρο» για να «περάσει» η κυριαρχική ισότητα. Η ονοματολογία δεν θα έχει και τόσο μεγάλη σημασία. Θα είναι, όμως, το περιτύλιγμα για να πωληθεί μια συμφωνία.

Την ίδια ώρα, ως αναμενόταν, η βρετανική φόρμουλα, ακόμη και η τουρκική αξίωση για κυριαρχική ισότητα, βρίσκουν έδαφος στις ελεύθερες περιοχές. Ενδεχομένως να μην έχει μελετηθεί επαρκώς η φόρμουλα του Φόρεϊν Όφις ή δεν έγινε κατανοητή η κυριαρχική ισότητα. Να είναι μια επιδερμική αντίληψη, που αδυνατεί να κατανοήσει πόσο επικίνδυνο είναι η εκχώρηση κυριαρχίας, η λύση δύο κρατών. Μπορεί να οφείλεται στην «παρορμητικότητα» μιας σχολής σκέψης στο Κυπριακό, που θέλει να τελειώνει η ιστορία, έστω κι εάν το κόστος θα είναι βαρύτατο. Πολεμούν, υποτίθεται τη διχοτόμηση, αλλά την αποδέχονται μέσα από μια συμφωνία. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.