Η νέα Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας και οι 100 πρώτες ημέρες του Μπάιντεν

4 Μαΐου, 2021


Συμπληρώθηκαν οι 100 ημέρες της Διακυβέρνησης Μπάιντεν και έχουμε ήδη μία πρώτη σαφή εικόνα σχετικά με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ που αναμφίβολα είναι θεμελιωδώς διαφορετική από αυτήν…Συμπληρώθηκαν οι 100 ημέρες της Διακυβέρνησης Μπάιντεν και έχουμε ήδη μία πρώτη σαφή εικόνα σχετικά με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ που αναμφίβολα είναι θεμελιωδώς διαφορετική από αυτήν της Διοίκησης Τραμπ. Τα όσα γίνονται και λέγονται σε αυτές τις πρώτες 100 ημέρες δεν είναι τίποτα λιγότερο ή περισσότερο από το πλαίσιο που είχε «χαράξει» ο για δεκαετίες εντρυφήσας στην Εξωτερική Πολιτική των ΗΠΑ Πρόεδρος Μπάιντεν από την προεκλογική του εκστρατεία και μετά.

ΤΟΥ Κωνσταντίνου Λουκόπουλου
ΠΗΓΗ: LIBERAL

 

Αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δύο μηνών από την ανάληψη της Προεδρίας, η Στρατηγική Αντίληψη της Διοίκησης Μπάιντεν για τις πολιτικές των ΗΠΑ στο διεθνές στερέωμα αποτυπώθηκε σχεδόν άμεσα (3 Μαρτίου 2021) σε ένα θεσμικό και καθοδηγητικό έγγραφο όπως είναι η «Ενδιάμεση Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας». Η Ενδιάμεση Στρατηγική (Καθοδήγηση) Εθνικής Ασφάλειας (Interim National Security Strategy Guidance – INSSG) είναι ένα 24σέλιδο έγγραφο που δεν καθοδηγεί μόνο όλον τον διοικητικό αμερικανικό μηχανισμό στα θέματα εξωτερικής πολιτικής θέτοντας ταυτόχρονα τις προτεραιότητες.

Στέλνει και ένα σαφές μήνυμα σε όλο τον κόσμο για το πώς η Ουάσιγκτον με την νέα Αμερικανική Διοίκηση θα αντιμετωπίσει τους ανταγωνιστές και αντιπάλους, πως θα συνεργαστεί με τους Συμμάχους και Εταίρους της και οπωσδήποτε πως θα αντιμετωπίσει γενικά παγκόσμια προβλήματα, όπως η οικονομική ευημερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η κλιματική αλλαγή μέσω των Διεθνών Οργανισμών και πολυμερών συνεργασιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε έκταση είναι το μισό από το αντίστοιχο 55σέλιδο έγγραφο του Δεκεμβρίου 2017 NSS της διοίκησης Τραμπ αλλά είναι άκρως περιεκτικό και δεν πλατειάζει.

Είναι εντυπωσιακό ότι μελετώντας αυτές τις δύο ΣΕΑ αλλά και αυτή του 2015 «του Ομπάμα» μπορούμε να διαπιστώσουμε πως μέσα σε αυτά τα 6 χρόνια εξελίσσεται η Στρατηγική Αντίληψη των ΗΠΑ απέναντι στις μεταβαλλόμενες γεωπολιτικές συνθήκες του παγκοσμίου περιβάλλοντος χωρίς όμως παράλληλα να διακόπτεται και η συνέχεια αυτής. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.