Μαθήματα από Έβρο και νησιά μέχρι στιγμής

26 Μαρτίου, 2020


1) Τα πρώτα μαθήματα αφορούν την έλλειψη πόρων. Οι περισσότεροι στα σύνορα εξαρχής μιλούσαν για έλλειψη μασκών, νυχτερινών βοηθημάτων και εξοπλισμού γενικά που αφορούσε την καθημερινότητα τους (οχι φα…1) Τα πρώτα μαθήματα αφορούν την έλλειψη πόρων. Οι περισσότεροι στα σύνορα εξαρχής μιλούσαν για έλλειψη μασκών, νυχτερινών βοηθημάτων και εξοπλισμού γενικά που αφορούσε την καθημερινότητα τους (οχι φαγητό κτλ.. εξοπλισμό). Αυτό πρέπει να γίνει σημείωση από την κυβέρνηση καθώς ο Έβρος ήταν μιας μικρής κλίμακας επεισόδιο και ας ήταν σε υπερσυγκέντρωση. Παράλληλα αφορούσε αντιμετώπιση μιας υβριδικής απειλής σαν αυτής που θα έχουμε και εντός χώρας σε περίπτωση κλιμάκωσης. Αντίστοιχα στα νησιά πρέπει να υπάρξει πολιτική επάνδρωσης τους με σωστό αριθμό μονάδων καθώς και υλικοτεχνική υποδομή και σε πολιτικό επίπεδο (βλ. γιατρούς & νοσοκομεία). Επίσης θεωρώ πώς η πρόταση των υδροπλάνων πρέπει να προχωρήσει.. χθες…
2) Η υβριδική απειλή “αμάχων” με μόνα εφόδια πέτρες και ξύλα είναι πιο επικίνδυνη ακόμα και από οπλισμένο τάγμα. Ένα μικρό παράδειγμα. 300 άτομα με πέτρες και ξύλα αποκλείουν κεντρικές οδούς της χώρας με σκοπό την απομόνωση μονάδων. Μερικοί που αναφέρουν πώς μπορεί ο στρατός να τους ρίξει, προφανώς δεν έχουν ιδέα απο τον μοντέρνο κόσμο και πώς μια τέτοια εικόνα που θα κάνει την βόλτα της στο internet μπορεί να φέρει ήττα πριν καν πολεμήσεις. Είναι σημαντικό να υπάρχει μέσο και τρόπος αντιμετώπισης πριν φτάσουμε εκεί.. για αυτό..
3) Είναι η ώρα για σύσταση μιας μοντέρνας χωροφυλακής. Εκείνης που θα φυλάει χώρο, εθνικές υποδομές, θα έχει εξοπλισμό στρατιωτικού τύπου αλλά και εκπαίδευση αστικού περιβάλλοντος και σχετικών τακτικών και μεθόδων για αστυνόμευση μαζί με την καταστολή. Αυτή η μονάδα θα μπορεί να αντιμετωπίσει το 2 αλλά και απειλές όπως αυτή στα σύνορα μας.
4)Τηλεπικοινωνίες. Οι μονάδες πάνω στα σύνορα επειδή δεν είχαν τρόπο για ασφαλή επικοινωνία (αν είναι δυνατόν δηλαδή.. μονάδες της Τάξης και του ΕΣ να κινούνται με ασυρμάτους αναλογικής συχνότητας κινεζικής κατασκευής (π.χ. Baofeng) και όταν θέλουν να μιλήσουν με ασφάλεια να κάνουν κλήσεις μέσα από GSM δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Φυσικό ήταν και οι Τούρκοι να καταστρέψουν τις κεραιές και να πέσει “τηλεπικοινωνιακό σκοτάδι”. Εξαιρετικά ανησυχητικό σημάδι αν αυτό μείνει χωρίς να αλλάξει. ΑΠΑΙΤΗΤΟ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ο Ε.Σ. τουλάχιστον και η ΕΛΑΣ να κινούνται ΟΛΟΙ με TETRA σύστημα και αλγόριθμο κρυπτογράφησης.
5) UAV… το μάθανε οι Τούρκοι το αδύνατο σημείο και αντί να στέλνουν μη επανδρωμένα του Τουρκικού στρατού, στέλνουν πολιτικού τύπου που δεν μπορούν να καταρριφθούν με βολές (όποιος πετύχει τέτοιο στα 200-300 μέτρα ύψος και έτσι όπως κινείται με όπλο , να πάει για sniper). Η Ελλάδα ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να αγοράσει όπλα EMP όπως έχει ο στρατός του Σάραζ στην Λιβύη από τους Κινέζους. (Όπλα χειρός μάλιστα). Υπάρχουν αν γνωρίζω καλά 1 ή 2 μόνο στον Ε.Σ… απαράδεκτο. Δεν μπορείς να σηκώνεις ελικόπτερα και αεροσκάφη για τέτοια εχθρικά μέσα .. είναι τακτικά ασύμφορο.
6) ενίσχυση του συναισθήματος της κοινής συνοχής στα σύνορα. Θυμηθήκαμε όλοι τα νησιά και τον Έβρο. Παλαιότερα τα νησιά ήταν μόνο το καλοκαίρι και ο ΄Έβρος όπως έκαναν κάτι οι ψευτομουφτήδες. Και όμως το κομμάτι της Θράκης γενικότερα είναι στρατηγικής σημασίας και μπορεί να δώσει πολλά σνα περιοχή της χώρας μας. Οι δε κάτοικοι των νησιών φυλάνε και αυτοί σύνορα και είναι ο λόγος που οι Τούρκοι δεν έχουν φτάσει ως τον 25ο μεσημβρινό καθώς χάριν αυτών τα νησιά μας έχουν δικαίωμα ΑΟΖ. Πολιτικές ανοησίες όπως η αφαίρεση της τιμολογιακής πολιτικής για καύσιμα από προηγούμενες κυβερνήσεις πρέπει να καταρριφθούν άμεσα.
7) Να εκπαιδεύονται όλα τα σώματα της χώρας σε αντιμετώπιση περιστατικών υψηλού ρίσκου. Δεν αρκεί ένας Παρμενίων για τον Ελληνικές ΕΔ. Πρέπει να γίνεται και πανελλήνια άσκηση για ΠΣΕΑ και να έχει και πολιτικές μονάδες, κάθε υπηρεσίας.. ακόμα και πολίτες περιοχών. Δεν είναι άγνωστο μοντέλο. Το εφαρμόζει η Εσθονία, το εφαρμόζει και το Ισραήλ. Ας αντιγράψουμε. Είδαμε πώς λειτουργεί απέναντι σε αντίπαλο , μια ομογενοποιημένη αντίδραση όπως αυτή πρόσφατα απέναντι σε εισβολείς εξ Ανατολάς.
8) The Next Day. Είτε λέγεται ιός, είτε λέγεται εισβολή από Τουρκία, είτε επιδρομή από άλλη χώρα με άλλο τρόπο, είτε άλλη καταστροφή,.. χρειαζόμαστε ομάδα ανθρώπων που να τρέχει 3-4 βήματα μπροστά και να σκέφτεται τι θα πρέπει να γίνει μόλις λήξει ο συναγερμός. Τα πρωτόκολλα και οι διαδικασίες θα βοηθήσουν φυσικά, αλλά θέλει και ΑΝΣΚ και αυτοί δεν μπορούν να γίνουν με την λήξη,… αλλά πιο πριν. Παράδειγμα..μετά την καραντίνα έχει σχεδιαστέι κάτι;.. πώς θα επανέρθει η χώρα μετά από το οικονομικό και κοινωνικό πλήγμα;
9) Κοινωνικά δίκτυα. Παραπληροφόρηση… ΦΤΙΑΞΤΕ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΝΑ ΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ. Από hands on μέχρι και επικοινωνιακή διαχείριση κρίσης. Το ΗΒ έφτιαξε την ταξιαρχία 77. Μια μονάδα που δεν ασχολείται με τίποτα άλλο πλήν του διαδικτύου και των ΜΜΕ.
10) Εκπαιδεύστε τους πολίτες να γίνουν οπλίτες. Δεν μιλώ απαραίτητα για να φέρουν οπλισμό (αν και αυτό σηκώνει πολύ συζήτηση).. αλλά να είναι ικανοί να μετέχουν καταστάσεων κρίσης και προβλημάτων της χώρας με ότι μπορούν ως δυνάμεις ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΣΧΕΔΙΟ που θα δημιουργείται. Αν το σχέδιο δεν τους περιλαμβάνει δεν θα το υπακούν, όπως γίνεται και τώρα.
Αυτά μέχρι στιγμής από όσα έχω δεί σε σχέση με Έβρο και νησιά σε θέματα αντιμετώπισης κρίσεων γενικώς (οχι μόνο μεταναστευτικού που είναι πιο ειδικό και χωράει και άλλα σημεία αναφοράς)

Αλέξανδρος Νικλαν FACEBOOK. 21/3/2020

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.