Τριμερής συνεργασία «AUKUS» για την Κατασκευή νέων πυρηνοκίνητων Υποβρυχίων

14 Μαρτίου, 2023


Ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak δήλωσε τη Δευτέρα ότι το πυρηνικό σύμφωνο AUKUS ήταν «εξαιρετικά νέα» τόσο για την παγκόσμια ασφάλεια όσο και για τις βρετανικές θέσεις εργασίας.Το AUKUS είναι μια τριμερής στρατηγική αμυντική συμμαχία μεταξύ της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, αρχικά για την κατασκευή μιας κατηγορίας πυρηνικών υποβρυχίων. Ωστόσο, ο πρωταρχικός του στόχος είναι «…

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak δήλωσε τη Δευτέρα ότι το πυρηνικό σύμφωνο AUKUS ήταν «εξαιρετικά νέα» τόσο για την παγκόσμια ασφάλεια όσο και για τις βρετανικές θέσεις εργασίας.

Το AUKUS είναι μια τριμερής στρατηγική αμυντική συμμαχία μεταξύ της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, αρχικά για την κατασκευή μιας κατηγορίας πυρηνικών υποβρυχίων. Ωστόσο, ο πρωταρχικός του στόχος είναι «να υποστηρίξει την ειρήνη και τη σταθερότητα στον Ινδο-Ειρηνικό και να αποτρέψει και να αμυνθεί έναντι των ταχέως εξελισσόμενων απειλών για τη διεθνή τάξη και σύστημα εκεί», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο των ΗΠΑ.

Έχει επίσης σχεδιαστεί για να ενισχύσει τη συνεργασία στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, όπου η άνοδος της Κίνας θεωρείται ως αυξανόμενη απειλή, και να αναπτύξει ευρύτερες τεχνολογίες. «Η συνεργασία AUKUS και τα υποβρύχια που κατασκευάζουμε στα βρετανικά ναυπηγεία, αποτελούν απτή απόδειξη της δέσμευσής μας για την παγκόσμια ασφάλεια.

Αυτή η συνεργασία θεμελιώθηκε στο θεμέλιο των κοινών μας αξιών και αποφασιστική εστίαση στη διατήρηση της σταθερότητας στον Ινδο-Ειρηνικό και πέρα από αυτό », ανέφερε ο Σουνάκ σε δήλωση του!

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας είπε ότι το σύμφωνο θα υποστηρίξει χιλιάδες θέσεις εργασίας σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, ιδιαίτερα στη βορειοδυτική Αγγλία, προσθέτοντας ότι «αυτή η προσπάθεια θα ενισχύσει την ευημερία σε ολόκληρη τη χώρα μας και θα επιδείξει την ανδρεία της βρετανικής βιομηχανίας στους συμμάχους και τους εταίρους μας».

Ένας νέος στόλος υποβρυχίων θα κατασκευαστεί από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία με βάση το σχέδιο πυρηνοκίνητων υποβρυχίων του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα πρώτα βρετανικά υποβρύχια θα παραδοθούν στα τέλη της δεκαετίας του 2030 για να αντικαταστήσουν τα σημερινά σκάφη Astute-Class και τα πρώτα αυστραλιανά υποβρύχια θα ακολουθήσουν στις αρχές της δεκαετίας του 2040

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.