Μάχες “Λίμνης Σκιών” & Σβίνταξ… Ο Βουλγαροκτόνος νικά στην Ανατολή

25 Ιανουαρίου, 2023


Το 1021 η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, πριν καλά-καλά συνέλθει από τον πολυετή, άγριο πόλεμο με τους Βούλγαρους, βρέθηκε στην ανάγκη να πολεμήσει και πάλι, αυτή την φορά στα ανατολικά της σύνορα. Ο βασιλιάς της Γεωργίας Γεώργιος αποφάσισε να κυριεύσει βυζαντινά εδάφη στην περιοχή, εδάφη που είχε παραχωρήσει στην Αυτοκρατορία ο Γεωργιανός πρίγκιπας Δαβίδ, πολλά χρόνια πριν. ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ Δ. ΚΑΡΥΚΑ
ΠΗΓΗ HI…


Το 1021 η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, πριν καλά-καλά συνέλθει από τον πολυετή, άγριο πόλεμο με τους Βούλγαρους, βρέθηκε στην ανάγκη να πολεμήσει και πάλι, αυτή την φορά στα ανατολικά της σύνορα. Ο βασιλιάς της Γεωργίας Γεώργιος αποφάσισε να κυριεύσει βυζαντινά εδάφη στην περιοχή, εδάφη που είχε παραχωρήσει στην Αυτοκρατορία ο Γεωργιανός πρίγκιπας Δαβίδ, πολλά χρόνια πριν.

ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ Δ. ΚΑΡΥΚΑ
ΠΗΓΗ HISTORY POINT

O Γεώργιος Α’ της Γεωργίας ήταν ένας εξαιρετικά φιλόδοξος ηγεμόνας. Εκμεταλλευόμενος την εμπλοκή της Αυτοκρατορίας στην Βαλκανική, κυρίευσε τα αυτοκρατορικά εδάφη στην περιοχή το 1015-16, φτάνοντας στο σημείο να συμμαχήσει με κάθε διαθέσιμο σύμμαχο, μεταξύ άλλων και τους Άραβες, αλλά και τους Αρμένιους.

 

Ο μεγαλύτερος ίσως αυτοκράτορας της Αυτοκρατορίας, ο Βασίλειος Β’ Βουλγαροκτόνος, δεν μπορούσε να αγνοήσει μια τέτοια απειλή και αποφάσισε να κινηθεί προσωπικά παρά το προχωρημένο της ηλικίας του και την κόπωση από τον σκληρό πόλεμο με τους Βούλγαρους. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Βασίλειος ήταν εκείνη την εποχή 64 ετών (πέθανε το 1025, τέσσερα χρόνια μετά).

Ο Βασίλειος επικεφαλής ισχυρής στρατιάς, στην οποία είχε εντάξει και την περίφημη Φρουρά των Βαράγγων, έφτασε στις ανατολικές εσχατιές της Αυτοκρατορίας και αφού πρώτα ενίσχυσε την άμυνα της Θεοδοσιούπολης κινήθηκε κατά των εχθρών και νίκησε σε μια πρώτη σύγκρουση την συμμαχική στρατιά Γεωργιανών και Αρμενίων ανακτώντας την περιοχή της Φασιανής και φτάνοντας στην λίμνη που σήμερα ονομάζεται Τσιλιτρί και βρίσκεται στα σημερινά σύνορα Τουρκίας-Γεωργίας-Αρμενίας. Η λίμνη εκείνη την εποχή ονομαζόταν από τους Γεωργιανούς “λίμνη των Σκιών”. Εκεί θα δινόταν η πρώτη μεγάλη πόλη του πολέμου.

Στη λίμνη των Σκιών και μέχρι την νίκη

Λίγα είναι γνωστά για την μάχη που ακολούθησε στις 11 Σεπτεμβρίου του 1021. Ο Βασίλειος διέθετε 40.000 άνδρες, εκ των οποίων οι 5.000 ήταν Βάραγγοι. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα... Δείτε και αυτά

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.