Λύση “γαλάζιας πατρίδας” θέλει η Τουρκία με την Ελλάδα, τη “σωστή” στιγμή

14 Ιανουαρίου, 2022


Είναι κοινότοπο το ερώτημα «πού το πάει η Τουρκία;». Το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν υπάρχει μέρα που να μη γίνονται από Τούρκους αξιωματούχους επιθετικές, προς την πατρίδα μας, δηλώσεις. Άλλες από …


Είναι κοινότοπο το ερώτημα «πού το πάει η Τουρκία;». Το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν υπάρχει μέρα που να μη γίνονται από Τούρκους αξιωματούχους επιθετικές, προς την πατρίδα μας, δηλώσεις. Άλλες από αυτές αποτελούν απλώς παλικαρισμούς, άλλες προβάλλουν με νομικές ακροβασίες τις πάγιες θέσεις τους, που δεν είναι τίποτε άλλο από μια σειρά διεκδικήσεων. Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως αυτό το σκηνικό θα εκτονωθεί, καθώς έχει αποκτήσει δομικά χαρακτηριστικά για την εξωτερική πολιτική των γειτόνων μας.

ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΜΟΥΜΤΖΗ
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

Εκείνο που έχει προκαλέσει την έξαρση της τελευταίας περιόδου είναι η πολιτική των εξοπλισμών που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση. Το γεγονός πως με τον δημόσιο λόγο τους οι Τούρκοι υπουργοί δείχνουν να υποτιμούν το εξοπλιστικό πρόγραμμά μας, αντιμετωπίζοντάς το υπεροπτικά και με δηκτικά σχόλια, αυτό ακριβώς μαρτυρεί: την ανησυχία και τον εκνευρισμό τους. Είναι γνωστό πως οι ελίτ της Τουρκίας σχεδιάζουν σε βάθος χρόνου. Η στρατηγική πολλών δεκαετιών έχει τροποποιηθεί με το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας», που είναι πιο επιθετικό, πιο επεκτατικό. Ένα δόγμα που έχει μεταφέρει το πεδίο ενδιαφέροντος της Τουρκίας πολύ πέρα από τις διαφορές της με όλους τους γείτονές της.

Από τη δεκαετία του 1950 και μετά, οι εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δύο φορές κορυφώθηκαν και λύθηκαν επί του πεδίου. Και τις δύο φορές ηττημένη ήταν η δική μας πλευρά. Κύριο χαρακτηριστικό τόσο της εισβολής στην Κύπρο όσο και της απόσπασης των Ιμίων από την ελληνική κυριαρχία, εγγράφοντας την υποθήκη των γκρίζων ζωνών, ήταν η αποτελεσματική εκμετάλλευση από την τουρκική πλευρά της ανοησίας του Ιωαννίδη από τη μία και του κενού εξουσίας που υπήρχε στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 1996 από την άλλη.

Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι η Τουρκία πάντα εξαργυρώνει τις διεκδικήσεις της την κατάλληλη στιγμή, κινούμενη εκ του ασφαλούς. Μήπως, λοιπόν, περιμένει μιαν ανάλογη κατάσταση για να ξανακτυπήσει; Για να δημιουργήσει τετελεσμένα που θα αποτελέσουν –πέραν όλων των άλλων– μια ιδιαιτέρως δυσμενή βάση για τις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν; Ούτως ή άλλως, αυτό που εννοεί η Τουρκία ως ειρηνική επίλυση των διαφορών αφορά το τι εμείς θα της παραχωρήσουμε.

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.